Slide
Slide

Варна. Иновативният проект „Кампус 90“, съвместяващ функциите на студентско общежитие, хотел и конферентен център, получи награда Сграда на годината в категория „Социална инфраструктура – култура, наука и образование“. Сградата е разположена до новоизграденото кръгово кръстовище между булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“ в гр. Варна и е на пешеходно разстояние от два реномирани държавни университета. Архитект на проекта е Е-АРХ СТУДИО – арх. Галина Балева, арх. Ина Динева, арх. Мартин Христов

Това е най-голямата частна инвестиция в подобна сграда в гр. Варна и отговаря на все по-засилващия се интерес на студенти от страната и чужбина към университетите в града. Кампусът разполага със 120 студентски и 70 хотелски стаи, голяма дневна зона, 6 зали с различна големина, ресторант, голяма фитнес зала и обширна покривна тераса.

Air Serbia се завръща на летище Варна с директни полети между Белград и морската ни столица

Още в деня на отварянето капацитетът на общежитието е запълнен, а множеството студенти от различни националности вече променят облика на квартала. Концепцията на инвеститора е кампусът да предостави не просто отлични условия за обитаване, но и да създаде множество предпоставки за общуване и екипна работа между студентите. Разгънатата площ на сградата е 16575,89 кв.метра с 15 надземни и два подземни етажа.

Нели Анастасова превръща Варна в дестинация за мода, ще представи своята нова колекция в Седмицата на модата в Милано

Текст и снимки Сграда на годината

Архитектура, дизайн, функционалност

В обемно отношение архитектите избират да заложат на строен и сравнително прост силует, който да служи като репер и да се възприема лесно от движещите се с висока скорост автомобили минаващи по двата натоварени булеварда и кръговото кръстовище. Изборът програмата да се реализира във височина има и други предимства – освобождаване на повече площи от парцела за озеленяване и осигуряване на уникални гледки на стаите към морето и града.

Високото тяло е разположено от север на най-близките жилищни сгради и разполага с 81 паркоместа и 157 места за велосипеди, така че сградата не натоварва околната инфраструктура на квартала. Движението и скоростта са вдъхновили и цветовото решение на фасадата, което представлява пикселизирана спирала завъртаща се около паралелепипеда на сградата. Във функционално отношение сърцето на Кампуса е голямата дневна с лоби бар с групи за сядане и места за закуска, които са общи за студентите и гостите на хотела.

Варненската туристическа камара срещна бизнеса с бъдещите професионалисти (снимки)

Тук могат да се организират кинопрожекции, концерти, толк-събития, а през летния сезон пространството се отваря и приобщава към обширна и озеленена тераса. Освен тук студентите разполагат и с много други общи пространства, в които да се срещат, почиват и общуват – наземна и покривна тераса, обща стая за готвене и партита, зали за учене и работа в екип и др.

Идеята е студентите да имат много възможности да се подготвят за занятия извън стаите си, където биха могли да обменят идеи в различна обстановка, да се запознаят с нови хора и да прекарат пълноценно свободното си време. В интериора на дневната, коридорите и хотелските стаи основна роля играят графитите на българските артисти „Arsek & Erase“. Студентската стая е проектирана така, че лесно да се преобразува от двойна в единична.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Строителството стартира през 2008-а година, като сградата първоначално е проектирана като офисна. През годините на няколко пъти сменя предназначението и формата си, докато придобие вида в който е завършена след близо 14 години. Материалите, използвани за фасадата са изяло негорими с високо ниво на енергийна ефективност и сертификати за ниски стойности на въглероден отпечатък.

Новият брой на списанието на Bgtourism.bg вече e във VIP салоните на морските ни летища

Инсталациите в сградата са сегментирани по нива за да осигурят икономичност на експлоатацията при неравномерна заетост на стаите. Защо смятате, че сградата трябва да бъде отличена – избройте 3 ключови качества на сградата, заради които смятате, че сградата трябва да бъде отличена. Сградата трябва да бъде отличена, за да се поощрят частните инвестиции в сгради свързани с образованието. Кампусите по цял свят са неразделна и много важна част от висшето образование, като острови където младите хора могат да общуват, да се учат един от друг и да порастват заедно в контролирана и безопасна среда. Архитектурата на сградата отговаря на функцията ѝ с откровеност и без излишна претенция. Въпреки големия си обем тя не пречи на околните жилищни постройки и служи за репер на важно кръстовище в града.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA