Slide
Slide

Варна. 10-ият юбилеен кулинарен фестивал “Да споделим Никулден”, организиран от Варненска туристическа камара с подкрепата на Община Варна, съдействието на Българска асоциация за кулинарна култура и любезното домакинство на Гранд Мол Варна, се превърна във феерия от рибни и гурме специалитети. Отбори на шест средни училища и два колежа от област Варна, Добрич и Бургас демонстрираха професионални умения, ентусиазъм и стремеж към върховете на кулинарното изкуство.  А достигналите вече тези върхове професионалисти от осем елитни ресторанта, хотелски вериги и курортни комплекси пренесоха гостите в света на вълшебствата.

Кулинарният празник беше открит от проф. д-р Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара. Поздравителен адрес пристигна от министъра на туризма д-р Илин Димитров. Фестивала приветстваха кметът на Община Варна Иван Портних и зам.-кметът Коста Базитов. С думи на благодарност към участниците се обърна Нели Вълева – директор на Дома за стари хора „Гергана”, който ще бъде подпомогнат със събраните от благотворителния базар средства.

Ученици, студенти и ресторантьори се надпреварваха за прецизните оценки на журито с председател Желязко Каракашев и членове шеф Хю Бутен и шеф Иван Иванов.

За благородната кауза на фестивала допринесоха и талантите от Ансамбъл „Варна“ и НУИ „Добри Христов“, които превърнаха събитието в празник за всички сетива.

Събитието се превърна в среща на представителите на бизнеса с обучаваните кадри – бъдещи готвачи. Варненска туристическа камара благодари на всички дарители, които подпомогнаха училищните отбори с предметни награди за практическото обучение на младите кулинари.

Организаторите отправиха и своите искрени благодарности към Метро, Гранд Мол Варна, Грифид Хотели, Бултекс 99, Св.Св. Константин и Елена Холдинг АД, Албена АД, Тирол Сервиз, Лагард ООД, Вера 94, Фермерски пазар Варна!

Освен класирането по категории бяха връчени и три специални награди за комплексно представяне. Наградата на Община Варна получи Балнео & СПА Хотел Палас – Слънчев ден. Журналистите и Варненска туристическа камара отличиха Колеж по туризъм – Варна, а наградата на Българска асоциация за кулинарна култура отиде при Грифид Хотели.

Ето и наградените в отделните категории:

КЛАСАЦИЯ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

КАТЕГОРИЯ ПРЕДЯСТИЯ

1-во място – 2 отбора: ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна / Колеж по туризъм – Варна

2-ро място: Колеж по туризъм – Бургас

3-то място: ПГСС „Иван Вл. Мичурин“, гр. Долни Чифлик

КАТЕГОРИЯ ОСНОВНИ ЯСТИЯ

1-во място – 2 отбора: Колеж по туризъм – Варна / Колеж по туризъм – Бургас

2-ро място: ПГТ „П. К. Яворов“ – Добрич

3-то място: СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Игнатиево

КАТЕГОРИЯ ДЕСЕРТИ

1-во място – 2 отбора: ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна / Колеж по туризъм – Варна

2-ро място: Колеж по туризъм – Бургас

3-то място – 2 отбора: ПГХРТ „Цар Симеон Велики“, гр. Провадия / СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Синдел

КЛАСАЦИЯ РЕСТОРАНТИ

КАТЕГОРИЯ ПРЕДЯСТИЯ

1-во място – 2 отбора: Грифид Хотели  / Балнео & СПА Хотел Палас – Слънчев ден

2-ро място: Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс

3-то място: Албена АД

КАТЕГОРИЯ ОСНОВНИ ЯСТИЯ

1-во място – 2 отбора: Стария Чинар – Морска гара / Св.Св. Константин и Елена Холдинг АД

2-ро място: КУБО Рибарски

3-то място: Monkey’s

КАТЕГОРИЯ ДЕСЕРТИ

1-во място – 2 отбора: Грифид Хотели / Стария Чинар – Морска гара

2-ро място: Балнео & СПА Хотел Палас – Слънчев ден

3-то място: Не се присъжда

Предметни награди от спонсорите на фестивала:

“Метро” предостави 3 комплекта индукционен котлон + ножове за филетиране на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Игнатиево, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Синдел и ПГСС „Иван Вл. Мичурин“, град Долни Чифлик. Grand Mall награди с кухненски робот Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна. “Грифид Хотели” връчи блендер и баров комплект на Колеж по туризъм – Варна. “Бултекс 99” осигури ваучер за 5 черни куртки и пет престилки на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Игнатиево. “Св. св. Константин и Елена Холдинг” АД подари цитрус преса и професионален комплект ножове на Колеж по туризъм – Бургас. “Албена” АД предостави професионален блендер и комплект инструменти за карвинг на ПГТ гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ – Добрич. “Тирол Сервиз” подари професионална сокоизстисквачка на ПГХРТ „Цар Симеон Велики“, град Провадия. От “Лагард” ООД осигуриха почерпка за училищата, от “Вера 94” – престилки и фланелки за ресторантите, а от Фермерски пазар Варна бяха се погрижили за маси и столове.

Сподели публикацията