Снимки Мартина Ганчева, БТА
Slide
Slide
Букурещ. Трезорът на бивша банка в Букурещ беше превърнат в хотелски бар, съобщи БТА. Някогашният офис на председателя на банката днес е президентският апартамент на хотела.
Цялата инвестиция възлиза на 42 млн. евро. Само няколко месеца след като беше открита, сградата привлича минувачите с украса от кристални полилеи и ретро возила, паркирани отпред.
Основана през 1848 г., Марморош Бланк Банк (Marmorosh Blank Bank) първоначално функционирала като търговска къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да участва в бизнеса за закупуване на оръжия, необходими в румънската война за независимост (1877 г.).
По-късно финансира изграждането на железопътни линии и създава серия от индустриални предприятия като Захарната фабрика „Китила“ (Chitila), Циментовата фабрика „Браила“ (Brăila) и Фабриката за хартия „Скайени“ (Scaieni).
През 20-те години на миналия век „Марморош Бланк“ е най-мощната търговска банка в Румъния. През 1923 г. има 30 представителства по целия свят, включително в Ню Йорк, Лондон, Париж и Истанбул.
В резултат на световната икономическа криза през 1930 г. „Марморош Бланк Банк“ (Marmorosch Blank Bank) изпада в несъстоятелност, а след това и във фалит.
Сподели публикацията