Музейните експерти от Тракийски туристически район се завърнаха от Италия с нови знания и идеи за представяне на дейността си
Музейните експерти от Тракийски туристически район се завърнаха от Италия с нови знания и идеи за представяне на дейността си
Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. Проучвателната мисия на музейните експерти от Тракийски туристически район в Италия донесе много позитиви, идеи за взаимодействия и усъвършенствания.
В проекта се включиха директори и експерти от пловдивските: Регионален природонаучен музей, Общински институт “Старинен Пловдив”, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален исторически музей, Музей на Авиацията, от Историческите музеи в Димитровград, Харманли и Свиленград и Регионален исторически музей Стара Загора.

Експедицията бе посрещната от Алберто Бонисоли, бивш министър на културата на Италия, който с изключително атрактивни лекции обхвана теми за това как функционира една от най- успешно работещите културни системи в Европа. Той представи предизвикателствата пред тях, начина на финансиране и как синхронизират дейностите между държавни и частни институции, работата с банки, полиция и др.

По време на мобилността бяха посетени: Музеят на науката и технологиите Леонардо да Винчи в Милано, Арона, Боромеови острови, Пинакотека Брера, Музея на дизайна в Милано, Музеят на цигулките (музей на Страдивариус), Кремона, Бергамо и Касталето. Това е само част от местата и забележителностите, които бяха изследвани и впечатлиха професионалистите от Тракийски район.

С много емоция и вълнение професионалистите продължават да споделят впечатления и наученото през тези 10 дни и всички са единодушни, че ще продължават да осмислят срещите и посетените места, а това ще доведе до още ползи за работещите в музеи и техните посетители. Много поводи за размисъл, идеи за работа и сътрудничества обсъждаха директорите и експертите от района.
За всички най-важния ефект, който също ще продължи да се развива е екипната работа, от различни по вид институции и контактите с колеги. Друг важен акцент е провокирането на интерес сред посетителите и как можеш да бъдеш заинтригуван от тема, по която нямаш представа.

Най- често срещани определения за експедицията са: “Калейдоскоп от преживявания”, “Нови знания и начини за възприемане на музеите и на начина на представянето им”, “Вдъхновяващо докосване до един друг свят, сверяване на часовниците, инспиратор на идеи”…

Срещите дадоха много поводи за размисъл и по отношение на технологичния бум, многото интеракции и технологии, които са предизвикателства на които трябва да отговорим. Това е в пряка връзка с образователна дейност, в която са включени и учителите и учениците, едни от тях стават партньори, следващото поколение посетители, а също така и бизнесмени, които развиват, подпомагат и финансират музеите и техните дейности в бъдеще. Не малка част от забележителностие са приспособени от различни сгради, например от бивш манастир, а тесните монашески килии са преобразувани в експозиционни зали с провокациии и движение, за да завладеят малки и големи посетители. Много често ангажират всички сетива, не само зрителните, а и дактилни, могат да се пипнат, помиришат, привличат различни публики и въздействат на всички.

Проекта Развитие на компетенции на професионалисти в музеите в Тракийски туристически район е разработен от Организация за управление на Тракийски туристически район и одобрен от програма Еразъм + и ЦРЧР. Партньори от Италия са AssociazioneMost и AssociazioneLuce.

Сподели публикацията