Slide
Slide

За първи път телевизионен екип успя да влезе и заснеме природната забележителност

София. На 18 февруари, събота, от 11:00 ч. по БНТ 1 предаването „Туризъм.БГ“ ще отведе зрителите наобществената телевизия към вълнуващо приключение в пещера Духлата. За първи път телевизионен екип успява да влезе в природната забележителност и да заснеме спиращи дъха гледки от недрата ѝ.

На 26 януари тази година, водещият на „Туризъм.БГ“ Благой Бойчев, режисьорът Мишо Ланджев, операторите Алекс Самунджи и Андрей Аспарухов, водени от   четирима професионални пещерняци – по един водач за всеки от екипа, влизат в пещера Духлата“. В помощ на телевизионерите е и Анри Хаздай от пещерен клуб „Академик“, който осигурявабезопасността и екипировката на телевизионния екип. Операцията по заснемането на впечатляващите гледкипродължава четири часа.

В компанията на прилепи и пещерни пеперуди, екипът на „Туризъм.БГ“ заснема целия маршрут, който води до зала„Уринарника. Зрителите на Българската национална телевизия ще имат уникалната привилегия да се насладят на кадри и от някои от другите галерии в пещерата.

Заради пълзенето през процепи-на места с диаметър 40 сантиметра и преодоляване на дупки с голяма дълбочина, влизането в пещерата се осъществява само от професионални пещерняци.  Ходенето прав е надземна екстра, като пред всеки член от екипа на „Туризъм.БГ“ първо преминава водач, който показва каква техника трябва да се приложи законкретния участък.

Духлата се намира до село Боснек, община Перник. Образувана в резултат от дейността на подземните течения на река Струма, тя е втората по дължина в България над 18 километра. Пещерата има най-сложните лабиринтнисистеми в страната и не е достъпна за туристи. Духлата еприродна забележителност със статут на защитен обект.

Бъдете с „Туризъм.БГ“ и се насладете на това вълнуващо приключение в пещера Духлататази събота, 18 февруари от 11:00 ч. по БНТ 1!

Сподели публикацията