София. Стотици българи изкачиха Черни връх, съобщи Euronews Bulgaria. Най-високата точка на планината Витоша е част от 100-те национални туристически обекта. От септември книжките, в които туриститеотбелязват посетените от тях обекти, ще бъдат и в дигитална форма.

По повод 128-та годишнина на организираното туристическо движение в България, днес от хижа Алеко, Златните мостове и село Железница се проведоха лъчеви походи към Черни връх. Атанас Ивков е на 69 години и за 30-та година поред пътува от Варна, за да участва в похода.

„Алеко Константинов е един символ, който на практика организира първото изкачване на върха. Ние, като негови последователи, всяка година идваме тук“, казва той.

Атанас е планинар по душа и е изкачвал над 15 пъти Черни връх. Споделя, че в планината се чувства най-комфортно, заради красотата на пейзажите, които тя разкрива пред него.

“В свободното си време винаги гледаме да сме в планината, всe на места, които са екологични и все по-малко се ходи. Места, на които все по- рядко се ходи. Нещата свързани с туризма се възпитават от малки, ние сме почнали от ученици и вече 70-годишен…”, заяви Атанас Ивков, планинар.

Тази година Българския туристически съюз получи официален лиценз за Национална организация.

 „От близо осем години БТС не е имал статут на организация, която да извършва законно своята дейност. Ние направихме комисия и успяхме да възстановим тази дейност“, отбеляза министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

От туристическото дружество се похвалиха и с новия дигитален вариант на книжката „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Онлайн приложението щее достъпно от края на септември.

„Ще се запази хартиената книжка, защото в много хора има сантименти, има колекционерска стойност, но всеки който иска може да прехвърли хартиените си печати в дигиталния паспорт“, обясни Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.

Предвижда се от началото на следващата година в дигитален вариант  да премине и членската карта на организацията.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA