Electra Airways: Да полетиш в България
Electra Airways: Да полетиш в България
Slide
Slide
Slide
Slide

В рубриката „Бизнес карати“ Bgtourism.bg дава думата на успешни личности в българския туризъм. Това са хората, които чертаят пътя за превръщането на този бизнес в мощен мотор за икономиката на страната и не спират да работят за покоряването на нови предизвикателства. Примерът им е заразителен за всеки, който иска да следва мечтите си. Техните истории, написани от живия живот, са повече от интересни. Днес наш гост е Стефан Трифонов – изпълнителен директор на Electra Airways

„Да познавaш изцяло своя бизнес, е от изключително значение за успеха”, категоричен e Стефан Трифонов, изпълнителен директор на родната авиокомпания

Стефан Трифонов

Кристиан ИВАНОВ
Как така милиционер? Когато през 1982 г. бащата на Стефан Трифонов разбира, че синът му се е запътил към училището в Пазарджик, което зарежда с кадри родното МВР, не изглежда особено доволен. Решава да премълчи, но изчаква удобен момент да разкрие пред осмокласника други възможности за образование. По този начин, без намесата на бащата да изглежда като грубо вмешателство, родителят подарява на сина си криле. Буквално. Насочва го към Средното сержантско военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където има много добре развита авиационна специалност по „Експлоатация и ремонт на самолети от гражданската авиация“. Това се оказва добра първа стъпка за тийнейджъра. Стъпка към един свят, в който единствената граница е небето.

Случайност? „Не, не мисля, че в живота има случайности”, казва 41 години по-късно пред Bgtourism.bg Стефан Трифонов, изпълнителен директор и съдружник в Electra Airways. Модерно оборудваният кабинет, където се води разговорът, е в сърцето на стройно организиран офис център и животът там пулсира с ритъма и енергията на оживено летище. Усещането е, че всичко се движи с точност на швейцарски часовник и германска дисциплина. Навиците за ред също се формират в годините, когато Трифонов тръгва по пътя, който ще му помогне да полети във всеки един смисъл на тази дума. Да стигнеш до хоризонта на мечтите си никак не е лесна работа. И то не само в България, а и навсякъде по света. Но се оказва възможно. Със здрава работа, вяра в успеха и солидни принципи.

„Училището, в което постъпих след осми клас, беше и казарма – казва Стефан Трифонов. – Железни правила, които се спазват безпрекословно в продължение на четири години. След това кандидатствах и продължих задочно във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”, като надградих своите познания и опит в същата специалност.“

Положените усилия се отплащат и след това съдбата раздава добри карти на младия авиатор. Той ги изиграва смело и амбициозните планове постепенно се превръщат в реалност. След училището Стефан Трифонов е разпределен в гражданска авиация и започва работа в БГА „Балкан” в родния Бургас, където работи в следващите шест години в звеното за техническа поддръжка на самолетите. „Научих страшно много в „Балкан” – признава Трифонов. – Дори и през комунизма, когато България беше част от една по-затворена система, гражданската авиация беше една различна зона, в която въздухът беше друг. Животът беше различен.”

„Електра Еъруейс“ ще лети с още три самолета „Еърбъс 320“

През 1992 г. се премества в софийското подразделение на БГА „Балкан”, дошли са вече големите промени в България, започнали с рухването на социалистическата система и прехода към пазарна икономика в края на 1989 г. Отварят се вратите за частен бизнес, вече има нови възможности, немислими в ерата на социализма.
След 1998 г. Стефан Трифонов остава верен на авиацията и трупа солиден опит в частни български и международни авиокомпании.

Създава добри контакти в държави от различни точки на света, които по-късно му помагат за своя собствен бизнес. Но преди да се стигне до създаването на авиокомпанията Electra Airways през 2016 г., основите са наливани чрез Електра Транс Глобъл (позната и като ETG Maintenance), основана от Трифонов през 2008 г., съвместно с неговия брат Методи Трифонов.

Електра Транс Глобъл се специализира в техническото обслужване на самолети от гражданската авиация. Симбиозата между двете фирми се оказва от жизнено важно значение по време на пандемията от корона вирус. Тогава авиокомпанията е парализирана, голяма част от служителите са освободени, но Електра Транс Глобъл работи добре. Това позволява да се пренасочват средствата към Electra Airways и фирмата да оцелее до момента, в който ограничителните мерки заради вируса паднат.

Когато светът най-после си поема въздух с огромно облекчение и пандемията остава в миналото, следва нов шок – започва войната в Украйна. В началото не е ясно как поредната глобална криза ще се отрази на бизнеса, но този път ударът не е толкова болезнен и постепенно ситуацията в авиобизнеса се нормализира.
„След като кошмарите, свързани с пандемията свършиха, после и пречките заради войната в Украйна бяха преодолени”, казва Стефан Трифонов.

Българските авиационни компании Electra Airways и Electra Trans Global планират растеж в новосъздадена бизнес група

Хоризонтът отново изглежда чист и пред Electra Airways се разкриват отлични перспективи. Плановете са до края на 2025 г. Electra Airways да оперира с 15 самолета. Българската авиокомпания и организацията за техническа поддръжка на самолети Електра Транс Глобъл станаха част от новосъздадената „Вектор Груп” (Vector Group), базирана в Тел Авив, Израел, в края на февруари.
Освен двете български компании, част от групата са „Класик Еър” (Classic Air) – компания за чартърни полети със седалище в Тел Авив и „Маверик Хоризон” (Maverick Horizon) – ирландска лизингова компания.

Причината за създаването на „Вектор Груп” е изграждането на силна авиационна бизнес група в Европа и Близкия изток, чиито компании да могат да се възползват от ефекта на съвместната си работа. Всяка от четирите компании е с традиции в авиационната индустрия, но участието в групата се очаква да засили позициите им на пазара.

„Да познаваш изцяло бизнеса, с който се занимаваш, е от изключително важно значение за успеха и крайния резултат – категоричен е Стефан Трифонов. – Обичам да обръщам внимание на детайлите, много често това се оказва решаващо. Мнозина, които тръгват да се занимават с някакъв бизнес, се концентрират изключително силно в печеленето на пари за кратко време. Факторите за постигането на успех са много, натрупаният опит е един от важните сред тях. Трябва наистина да разбираш от това, което правиш.

В нашите компании влакът върви бавно в правилната посока и считам това за важен принцип в управлението на бизнеса. Освен това са нужни много работа и търпение, защото вложените усилия не се отплащат веднага. Идеята, че ще направиш бизнес и скоро той ще работи за теб, а ти ще си почиваш, не води далеч. Аз все още не съм стигнал на такъв етап, въпреки че компаниите, в които участвам, се разраснаха много.

Фаузи Макки, пилот в „Electra Airways“: Имам най-хубавия офис с най-хубавата гледка и втори такъв няма!

Добрата новина, е че във фирмите вече започват да се случват неща, за които не знам. Значи някой е взел решение, поел е отговорност за него и добрата работа е дала плодове. И да, това е хубаво. Защото гарантира, че нашият влак ще продължи да се движи по коловоза на успеха.”

Сподели публикацията