Кокосовата палма дава на хората, всичко от което се нуждаят, а чаят е гордостта на острова
“Това е най-красивият остров”, възкликва Марко Поло, първият европеец стъпил на бреговете на днешна Шри Ланка, по време на своите знаменити пътешествия през непознати земи още през XIII век.
Столетия по-късно всеки имал щастието да се докосне до перлата на Далечния Изток с готовност би потвърдил думите на славния венециански изследовател.
За щастие днес Шри Ланка е далеч по-достъпна и се предлага в програмите на Premio Travel. Островът е осеян с красиви плажове, пищна тропическа растителност, пъстър животински свят и множество легенди. Една от тях разказва, защо на картата Шри Ланка има формата на сълза, пролята в топлите води на Индийския океан.
Приказната история твърди, че това е сълзата на Адам. Отронена е от първия човек, след като Бог го прогонва от рая заедно с Ева заради първородния грях. Но и днес пътешественикът от XXI век може да почувства, че Шри Ланка пази част от девственото очарование на библейска градина.
С поредицата на Bgtourism.bg – “Съкровищата на Шри Ланка”, вече бяхме на някои от най-красивите места на магическия остров, които могат да бъдат посетени от България с програмите на Premio Travel.
В нашата четвърта и последна част от това пътешествие, пътуваме към място, където животът тече, такъв какъвто е бил и преди стотици години: бавен, наситен с екзотични аромати и непокътната природа. Там расте дървото на живота – кокосовата палма. Чудо, което дава на хората всичко, от което се нуждаят. След това потегляме към Нувара Елия, за да опитаме напитката на боговете – прочутия цейлонски чай. Готови ли сте? Да тръгваме!
Кристиан ИВАНОВ,
Специален пратеник за Bgtourism.bg в Шри Ланка
На вечния въпрос: Какво е нужно на човека, местните в Шри Ланка имат съвсем точен отговор: Палма. Кокосова палма. Нищо повече.
До традиционно островно село, което е включено в програмата на Premio Travel, се стига след кратко, но запомнящо се пътуване с волска кола. След това се продължава с катамаран, който пори водите на спокойно езеро, обгърнато от пищната тропическа растителност.

Мястото, на което ще бъде поднесен обяд с местни специалитети се достига след около 30 минути. Представлява нещо като голяма лятна кухня, направена изцяло от материали, дарени от природата. И тук е моментът да се запознаем отблизо с нейно величество кокосовата палма. Тази добра господарка на Острова дава всичко необходимо на своите любими деца – хората.
Съкровищата на Шри Ланка: Баня за слонове – ритуал в градината на рая
“От стъблото на палмата жителят на селото строи къщата си и обора на воловете, чиито покриви са от палмови листа – пише английският изследовател Джон Кейпърс в своите записки от Шри Ланка. -Резетата, болтовете и напречните прегради на поставките, върху които той нарежда и съхранява домашните си принадлежности и съдове са направени от кората на стъблото. Градинските растения, както и пиперките-чили, тютюна и житото той запазва с ограда, направена от дръжките на кокосовите листа. Новороденото дете лежи в груба люлка от мрежа, изплетена от влакната на кокосовия плод. Менюто, което се състои от ориз и счукан кокос се готви на огъня от запалени кокосови черупки, а после се яде поставено върху зелените листа на палмата с лъжица, издялана от обвивката на ореха. Когато цейлонецът отива през нощта със запалена факла на риболов, рибарската му мрежа се състои от кокосови влакна. Факлата се прави от сноп изсушени кокосови листа от дръжките на цветовете. Малкото му кану е издялано от стъблото на кокосовата палма, което той е издълбал собственоръчно. Мрежата си и връзките с риба той занася вкъщи с една кобилица, наречена пинго, която е направена от дръжката на кокосовия орех. Когато е жаден, пие течността на младия орех, когато е гладен храни се с мекото месо на плода. За да се развесели, той пие чашка арак, който се получава от чрез ферментация на кокосовия орех, а когато иска да сложи подправка в яденето си от кюри, прави това с оцет, получен от същото питие. Ако би се разболял, тялото му ще бъде разтрито с кокосово масло. Вратите, прозорците, шкафовете, столовете, кофите за смет, всичко е произведено от дървото на тази палма. Лъжиците и вилиците, както и играчките на децата – всичко е направено от кората на плода. Върху леглото, на което е роден, както и и на гроба му, ако бъде погребан, виси снопче цветове на кокосова палма, с чиято помощ трябва да бъдат прогонени злите духове.”
Според германският пътешественик Улрих Макош, това изложение е много ценно, но все още непълно. Според Макош има около 100 произведения от палмата!
Когато съвременният турист се огледа около себе си в някое от запазените традиционни села, разбира, че за местните хора щастието е в това да живеят в хармония с природата.

Усмихнати момичета и жени започват да приготвят обяда с увереното спокойствие на ежедневен ритуал, създаден за да носи радост. Менюто, което се състои от поне десетина различни ястия, се приготвя изцяло с местни продукти.

Съвсем скоро от огъня се разнася аромат, който гали сетивата и предизвиква вълчи апетит. Готвачите не крият своите тайни. Позволяват на туристите да се включат в приготвянето на ястията и да снимат кулинарния спектакъл. Гозбите са наредени на дълга маса след по-малко от час. И се оказват изключително вкусни!
Колкото и да е странно за европееца, свикнал с храните, купувани от супермаркета, все още има места по света, където хората се хранят с това, което им дава земята. И ако кокосовата палма е царицата на острова, то чаят от Нувара Елия е най-прочутият посланик на Шри Ланка по света.
Съкровищата на Шри Ланка: Храмът Малигава пази зъба на Буда сред злато и диаманти
Пътуването до красивата местност започва с влак, което също е част от приключението. Вагоните са удобни и климатизирани. От прозорците се откриват гледки, които разкриват още от красотата на Шри Ланка. Линията лъкатуши край водопади и красиви зелени гори. През повечето време влакът се движи бавно, сякаш минава на парад през градината на рая. Във вагоните се сервират напитки, което допълнително вдига градуса на настроението. Снимки и видеа през отворените врати на влака се приемат като част от ЖП авантюрата.

След пристигането в Нувара Елия бързо става ясно, защо този район е наричан малката Британия. Някогашните колонизатори са оставили своя почерк почти във всичко. Като се започне от архитектурата, мине се през отлично поддържани паркове и чудесни хотели, за да се стигне до традициите, свързани с чая.
Хълмовете наоколо са осеяни с плантации за чай и фабриките в Нувара Елия са с богати традиции. Посещение на една от тях е включена в програмата на Premio Travel.

Чаят от тази част на Шри Ланка си е спечелил славата на най-добрия в света. Неслучайно е наричан напитка на боговете. В района има доста места, където може да се купи чай и да се научи много за историята.

През 80-те години на XIX век на острова се произвеждало основно кафе. Но напаст, наречена кафеената дървеница се оказва проклятие за плантациите и се налага се промяна.

Един от първите, които разбират, че чаят може да донесе много пари се казва Томас Липтън. През 1890 г. предприемчивият мъж за първи път стъпва в Цейлон (старото име на Шри Ланка б.а) и скоро става мултимилионер. Британецът инвестира много пари и купува огромни по размер плантации, на които засажда чай. По-късно островът се превръща в един от най-големите износители, а добрият стар Липтън е запомнен със своя мисъл, която е превърнал в девиз. Поднесени с чаша цейлонски чай и щипка британски хумор, думите на проницателния джентълмен звучат така: “Човек може да има много приятели, но никой от тях няма да бъде така постоянен, сигурен и отзивчив, така способен да му помогне да се издигне, като една малка, кожено подвързана книжка с името на някоя банка между кориците.” Дали добрият стар господин Липтън е бил прав? За щастие в Шри Ланка все още има хора, които предпочитат “приятелството” на кокосовата палма, пред това на чековата книжка. И това със сигурност е една от причините островът да бъде сравняван с райска градина.
Шри Ланка: Островът на съкровищата и Лъвската скала

Доктор Петър Берон: Красота, която трябва да се почувства!
Световно известният български учен доктор доктор Петър Берон има щастието да се докосне до магията на Шри Ланка по време на своите научни експедиции през 80-те години.

“Когато бях в Шри Ланка там имаше военно напрежение и се спазваше установен полицейски час – разказва доктор Берон пред Bgtourism.bg. – Изкачих се на най-високия връх на острова е връх Пидуруталагала, който е с височина от 2524 м. Описал съм това мое пътешествие в книгата Хималаите отблизо. Непал, Индия, Шри Ланка”. Имах съм щастието да се докосна до красотата на Шри Ланка и да я почувствам. Пожелавам на всеки да се докосне до този прекрасен остров поне веднъж в живота си!”
ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ПРОГРАМАТА НА PREMIO TRAVEL – ШРИ ЛАНКА – ЗАВЛАДЯВАЩ РАЙСКИ ОСТРОВ
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE
|
ПРЕОТКРИЙ СВЕТА |