Slide
Slide
Slide
Slide

София. Очаква се над 50% средногодишна заетост на хотелите, които предлагат СПА и здравен туризъм, каза пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация. По думите на Кацарова интересът към този туристически продукт се засилва.

СПА хотелите и курортите в страната предлагат разнообразни пакети, свързани със климатолечение, минерални води, чиста храна, казва Сийка Кацарова:

„Имаме места, в които се предлагат програми „Здраве“, които са минимум 5 нощувки, програми, свързани с детокс, с бърнаут“.

Основните гости ще бъдат българите, но също и туристи от съседните страни. Очаква се подписването и на първите директни договори с една от големите здравноосигурителни каси в Германия с четири български медикъл и СПА центрове по Черноморието, която ще поеме възстановяването и рехабилитацията на германски туристи у нас. Повече от половината от СПА хотелите в България са сертифицирани със сертификата Зелен ключ:

„Той дава на онези, които са покрили изискванията за устойчива кръгова икономика, а именно по-малко отпадъци и по-малко енергия, ползване на водата в няколко цикли и много клиенти всъщност и този знак и сертификат“.

Повишението на цените следва темпа на повишение на цените на храните. И още една тенденция, която следват СПА хотелите, посочи Сийка Кацарова:

„Здравословна храна – това всъщност е трендът, който спа хотелите следват в последните месеци“.

Има необходимост от повече позитивни новини за България на пазарите, от които идват туристи у нас, посочи още Сийка Кацарова.

Сподели публикацията