София беше домакин на форум за насърчаване на културния туризъм в Китай
София беше домакин на форум за насърчаване на културния туризъм в Китай
Slide
Slide
Slide
Slide

София. В сърцето на София се проведе туристически форум за насърчаване на културния туризъм в Китай. Гости от провинция Джъдзян дойдоха, за да демонстрират красотата и богатствата на далечната страна, съобщи БНТ. Под звуците на красиви мелодии и аромат на зелен чай беше обсъдено сътрудничеството между България и Китай.

Провинция Джъдзян представи своите възможности за туризъм чрез изложба

“Целта на събитието е да представи туристическите продукти и маршрути на провинция Джъдзян в Китай и по-точно как самата провинция се вписва в програмата “Един пояс, един път” на китайския президент Си Дзинпин. И българите, и китайците имат изключително богата история, но в сегашния свят това не е достатъчно за развиване на пълния потенциал за сътрудничество в мащаба на туризма и културата”, каза Сю Пен, инспектор по културата и туризма на провинция Джъдзян.

Зарица Динкова: Посещенията на китайски туристи у нас ще се увеличат чрез подобряване на свързаността между двете страни

Г-н Ху Уей (вляво), заместник-губернатор на провинция Джъдзян

България се превръща в нова туристическа дестинация, към която китайските туристи проявяват голям интерес. Според данни на експерти, преди пандемията броят на китайските туристи у нас се е увеличавал всяка година, а през 2019 г. броят им е бил над 30 000. Сега постепенно туристите отново се завръщат у нас, а навръщане в Китай пренасят българските традиции.

Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма

Фестивалът за кисело мляко в Китай. Това, което направиха, закваската от района на Момчиловци и в Шанхай киселото мляко “Момчиловци”, е с изключително добър отзвук като цяло. По този начин се предизвиква интерес, който е основателен”, каза Момчил Караиванов, координатор на Смолян в регионалния академичен център при БАН.

Хун Хай, директор на Китайски културен център в София

Въпреки разстоянието и визовите пречки, организаторите са убедени, че все повече българи ще започнат да виждат и чуват образа на Китай.

Сподели публикацията