Рияд. В столицата на Саудитска Арабия – Рияд, завърши туристическото изложение Riyadh Travel Fair 2023. В XIII издание на експото се включи и българската туристическа компания Win Travel. Към България има голям интерес от страна туроператори и потребители, съобщиха за Bgtourism.bg участниците. Щандът бе посетен от Петър Мойсов – първи секретар и ръководител на „Служба по търговско-икономически въпроси“ към посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия (КСА).

„Посещенията от страна на саудитците са ориентирано основно към комбинирани пътувания, съчетаващи туризъм със шопинг, планина, море и посещение на исторически паметници и природни забележителности“, заяви за Bgtourism.bg Владимир Филипов – изпълнителен директор на хотел “Интернационал”.

Петър Мойсов: Очаквам значителен ръст на туристи от Саудитска Арабия в България през 2023 г., водим преговори за полети от Рияд и Джеда до Варна

Филипов посочи, че основен проблем остават визите. „Процесът по приемането на документите трябва да бъде улеснен, да могат да се обработват и във ВФС центовете. Гражданите от Саудитска Арабия трябва да се разглеждат като нерискови граждани, така както се приемат и в страните от Шенген. Последните нововъведения от страна на България за притежали на Шенгески визи да посещават първо страната издала визата и след това България е още едно ограничение, което възпрепятства туристопотока“, допълва Филипов.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA