Slide
Slide
Slide
Slide

София. Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщи БТА. Вносители са Кирил Петков и Христо Иванов („Продължаваме промяната-Демократична България), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), и Делян Пеевски (ДПС).
Законопроекта подкрепиха 157 народни представители, осем бяха „против“,16 се въздържаха. Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 21 дни.

Зона „А“ занапред ще обхваща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, освен вече определената акватория на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, записа парламентът. Зона „А“ е с режим на особена териториалноустройствена защита.

С промените се цели запазване на крайбрежието в неговия автентичен вид, осигуряване на възможност за необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг, както са и първа стъпка в посока прекратяване на случаите с презастрояване, е посочено в мотивите.

Предвижда се и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника.

Предвидено е да се спрат възможностите за реализиране на одобрени и влезли в сила общи и устройствени планове, които са допуснати за прилагане в отклонение от този закон и предвиждат застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм.

Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на законови разпоредби, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това.

Според Младен Шишков от ГЕРБ-СДС трябва да се дефинира разширяването на зона „А“ на крайбрежието. Трябва да се коментира в детайли целесъобразността на такова разширяване, необходим е и точен анализ на разходите за обезщетения, защото става въпрос за големи суми, посочи депутатът.
Костадин Костадинов заяви, че „Възраждане“  ще подкрепят законопроекта, защото е стъпка в правилната посока. 

Сподели публикацията