НАП: Търговци в зимните ни курорти не издават касови бележки
НАП: Търговци в зимните ни курорти не издават касови бележки
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Проф. Тодор Кантарджиев призова персонала на курортите да се ваксинира срещу морбили, след като Румъния обяви национална епидемия и все още не може да овладее разпространението. В ефира на БНР той разгледа случая с растящата заболеваемост от морбили в северната ни съседка и посочи, че това изисква действия от наша страна, тъй като по празниците пристигат туристи. По неговите думи през 2010 г. България е била рекордьор по брой деца, които са записани като ваксинирани, но на практика не са. Следващите години обаче Франция ни изпреварва по този показател. “Последните взривове на морбили в страната се случиха преди коронавируса и бяха свързани с туристите от Северна Македония, които заразиха български неваксинирани деца”, посочва той.

Професорът подчерта и тежките последици, които морбили могат да имат върху здравето на пострадалите. Много рядко, но се случва, след 10-15 години, след като човек е преживял морбили, да се появят сериозни и увреждащи заболявания като слепота. Той дори сподели историята за младо момиче, което загубва изцяло зрението си след преживяване на морбили.

Коклюшът, известен още като магарешка кашлица, представлява сериозна заплаха за здравето на хората, и проф. Кантарджиев обясни, че трябва да сме притеснени, но не и уплашени. Той подчерта, че страхът обикновено е резултат от незнанието и непознаването на инфекциите и техните последствия.

Коклюшът е изключително заразен, като един кашлящ човек може да зарази до 17 неваксинирани хора. Това изключително високо предаване на заболяването го прави сериозна заплаха, особено за незащитените и неваксинирани групи. По думите на проф. Кантарджиев, третият аспект, който трябва да се вземе предвид, е, че коклюшът може да намали защитата срещу дифтерия, което може да доведе до сериозни последици и детска смъртност.

Проф. Кантарджиев подчерта важността на информираността и ваксинацията, като средство за предпазване на заболяванията и защита на здравето на децата и обществото като цяло.

Сподели публикацията