Slide
Slide
Slide
Slide

Приморско. Хотелиерите очакват силно завръщане на туристите от Централна Европа, а концесионери и наематели на плажовете не планират увеличение на цените на чадъри и шезлонги, съобщават от общинската администрация в Приморско.

С ремонтирани улици, подменено осветление, повече паркоместа, иновативни съоръжения за улавяне на морски отпадъци и нов филиал на спешна помощ ще посрещне туристите Община Приморско тази година. Сезонът ще бъде открит официално на 24 май – празника на гр. Приморско в присъствието на министъра на туризма д-р Илин Димитров, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и от областния управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова.

Преди старта на сезона в Приморско и Китен са извършени редица подобрения в инфраструктурата – асфалтиране, ремонти на ВиК мрежата, монтиране на ново улично осветление, озеленителни дейности и изграждане на паркинги и обособяване на общо над 200 нови паркоместа в двата курорта. На финална права е и реализацията на първия етап от проекта за брегоукрепване в Китен.

Здравко от Приморско: Българинът вече преоткрива красотата на родината

В присъствието на официалните гости ще бъде обявено създаването на филиал на Спешна помощ, който ще обезпечи грижата както за хората в региона, така и туристите, които през летните месеци надвишават 90 хил. души.
“Грижата за здравето и сигурността на хората е наш основен приоритет и сме благодарни и щастливи, че след години на целенасочени постъпки и усилена работа от наша страна държавата в лицето на Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и Областния управител, оцени сериозната необходимост и намери решение за откриването на Филиал на спешна помощ тук.”, заяви д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Преди началото на сезона са създадени необходимите организация и график за интензивна поддръжка и сметоизвозване през летните месеци. Приключи и реализацията на проект, финансиран със средства от Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, чрез който са осигурени 21 нови контейнера за събиране на отпадъци и три иновативни устройства за улавяне на плаващи морски отпадъци, което също ще допринесе за по-добрата среда и условия за туризъм.

Светещи стенописи красят крайбрежната алея в Приморско

“Вярваме, че целенасочените ни усилия в различни направления ще направят Община Приморско още по-привлекателна дестинация за българските и чуждите туристи. Миналата година отчетохме рекорден сезон с над 60% увеличение в нощувките спрямо предкризисната 2019 година, за което съществен принос, разбира се, имаше и настаняването на украински граждани. За този сезон предварителните индикации от хотелиерите и туроператорите са положителни с тенденция за убедително завръщане на летовниците от Централна Европа, както и за повече български гости, което е изключително ценно и важно за нас. Сега трябва да ги посрещнем подобаващо, което е споделена отговорност на общината, туристическия бранш, местния бизнес и хора.”, обясни д-р Германов.

Община Приморско е в постоянен диалог с туристическия бранш, концесионерите и наемателите на плажовете за постигане на ефективно взаимодействие преди старта на летния сезон. Според предоставената от концесионерите и наемателите информация се извършват всички необходими подготвителни дейности, като не се предвижда увеличение на цените за чадъри и шезлонги или промени в “свободните зони” спрямо миналата година.

За да се осигури допълнителна стойност за преживяването на летовниците, както и за да се намерят варианти за удължаване на сезона, в Община Приморско е планиран богат календар на културни и спортни събития. Сред тях са международните фолклорни фестивали, магичният оперен фестивал, който се провежда през август с естествените декори на тракийското светилище Бегликташ и все по-популярното състезание по ултра крос триатлон “Лъвско сърце” през септември.

Сподели публикацията