Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Директорът на най-модерното новопостроено круизно пристанище „Галатапорт”- Истанбул Фиген Аян (Figen Ayan, Chief Port Officer) се срещна с изп. директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов.

Посещението беше част от програмата на делегацията на Бургаската търговско промишлена палата, която посети Истанбул в началото на май. Фиген Аян, която е и Президент на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise, представи проекта за изграждането на „Галатапорт”, стартирал през 2014 г., с идеята да обслужва по 250 круизни кораба годишно от цял свят.

Само през миналата година пристанището е посетено от 150 пасажерски кораби, а за 2023 г. се предвиждат над 200 посещения. Представени бяха възможностите на „Галатапорт” при обработката на пасажерски кораби – до три едновременно, като обслужването се извършва на нива разположени на 28 м. под морското равнище. Пристанище Бургас е първото пристанище, след Истанбул в Черно море, което може да приема круизни кораби, като високите нива на обслужване и сигурност са приоритет и за пристанища в Black Sea working group, която работи за възобновяване на круизните пътувания.

В черноморската работна група влизат пристанищата Бургас, Варна, Констанца и Одеса. Димов е категоричен, че от 150 пасажерски кораба, посетили „Галатапорт” през миналата година 120 са с морско-технически параметри за приемане и обслужване в Морска гара Бургас. Фиген Аян сподели, че е от изключителна важност домакинството на Пристанище Бургас на 63-та Генералната Асамблея на MedCruise, която е планирана за 10 – 13 октомври. По думите й това събитие е силна международна туристическа реклама не само за Бургас, а и за България и допълни, че по време на Асамблеята има възможност да се договорят посещенията на пасажерски кораби в българските морски пристанища през следващите две години. Според нея посещението на президентите на най-големите круизни компании в Бургас ще им позволи на място да се уверят в готовността на българските пристанище да възобновят обслужването на пасажерски кораби, след успокояването на международната обстановка при прекратяването на военните действия в Черно море.

По настояване на директора на Пристанище Бургас Диян Димов се проведе среща и с ръководството на фирма за морски транспорт IDO Istanbul`s Fast Feries Co.Inc /IDO/, където отново бяха обсъдени варианти за осъществяването на пасажерска линия Бургас – Истанбул – Бургас. В срещата се включиха представители на утвърдени туроператорски компании от България и Турция, които заявяват потенциал за реализация на проекта. От своя страна директорът на „Глатапорт” обеща съдействие при осъществяване на пасажерската линия корабите да бъдат обработвани в новопостроеното круизно пристанище на Истанбул, което е един от възможните варианти.

Сподели публикацията