Хотелите в Пловдив с огромна печалба от над 7 млн. лева за месец, заетостта им с 50% по-висока
Хотелите в Пловдив с огромна печалба от над 7 млн. лева за месец, заетостта им с 50% по-висока
Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. С близо 50% се е увеличила заетостта на хотелите в Пловдив и областта за година. Приходите от нощувки пък са скочили с близо 75% като достигат 7 млн. лв., от които 5,8 млн. от български граждани и 1,2 млн. от чужденци. Това показват данните на НСИ за февруари 2023 година, цитирани от TrafficNews. Цели 217 места за настаняване с 5.9 хиляди и 11.9 хиляди легла са функционирали в този период. В статистиката влизам само местата с над 10 легла, включително хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване.

Данните свидетелстват за значителен ръст в туристическия сектор на област Пловдив през февруари 2023 г. Туристическият ръст в област Пловдив може да има положителни икономически ефекти за региона, като създаване на работни места, повишаване на приходите на местните предприятия и развитие на инфраструктурата. Също така, увеличаването на туристическия поток може да насърчи развитието на туристически продукти и услуги, както и да допринесе за подобряване на образа на региона като туристическа дестинация.

Общият брой на местата за настаняване в област Пловдив през февруари 2023 г. се е увеличил с 13.6% в сравнение със същия месец на предходната година, а леглата в тях – с 15.7%.. Растежът на туристическата индустрия в региона може да бъде обусловен, както от повишена туристическа активност след ковид пандемията и отпадане на ограниченията за движение, така и от откриването на редица нови хотели под тепетата.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване в област Пловдив е достигнал 102,2 хиляди, което представлява увеличение с 45% в сравнение със същия месец на предходната година. От тези нощувки, 85,6 хиляди са реализирани от български граждани, а 16,6 хиляди – от чужди граждани.

Интересно е да се отбележи, че в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирали близо 70% от общия брой нощувки на чужди граждани и само 37,7% от нощувките на български граждани. С други думи, чуждите граждани, които са нощували в област Пловдив, предимно са избрали да се настанят в луксозни хотели. Същевременно, в местата за настаняване с 3 звезди са осъществили 26.2% от нощувките на чужди граждани и 37,9% на български граждани, докато местата с 1 и 2 звезди са регистрирали само 4.5% от нощувките на чужденци и 24,4% от нощувките на българи.

Пренощувалите чужди граждани са 7,9 хил., като 72,2% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно 2.0 броя нощувки. Относно произхода на чуждите туристи, най-много пренощували чужди граждани в област Пловдив са граждани на Турция (22,7%), Гърция (17,4%), Германия (6,7%), Румъния и Италия (по 4,5% от всички пренощували чужди граждани в областта).

Вероятно нарастващият брой на туристи от Турция и Гърция може да се обясни с близостта на област Пловдив до границата с тези държави, което прави региона достъпен и удобен за туристически посещения. Други мотиви са силно развития хазартен туризъм от Турция.

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през февруари е 31.1% или с около 6% повече от миналата година. Най-пълни са били именно хотелите от най-висок клас с 4 и 5 звезди – 41.1%, следвана от тези с 3 звезди – 29.8% и с 1 и 2 звезди – 21.9%. Като цяло заетостта на леглата се увеличава спрямо февруари 2022 г. с 6.1 процентни пункта. В последната година в Пловдив бяха открити над 3 луксозни места за настаняване. 

За да продължи този туристически растеж в област Пловдив обаче, е важно да се инвестира в развитието на туристическата инфраструктура, подобряване на качеството на туристическите услуги, промоция на региона като атрактивна туристическа дестинация и създаване на различни туристически продукти и преживявания. Също така, важно е да се поддържа опазването на културното и природното наследство на региона, както и да се насърчава устойчивият туризъм, който спазва принципите на екологична, икономическа и социална устойчивост.

Сподели публикацията