Slide
Slide
Slide
Slide

София. Миграцията на птици, по тъй нареченият маршрут Виа Понтика е забележително явление, което всяка година привлича любителите на птици от цял свят. Традиционно, всяка година Пенгуин травел със специализираните си туровете за дивата природа в България прави достъпно наблюдението на птици през всички сезони за хора от цял свят.

Разположена на два от най-големите миграционни пътища в Европа (Виа Понтика и Виа Аристотелис), територията на България е важна спирка за много мигриращи птици. Черноморските крайбрежни влажни зони (езера и лагуни) създават едни от най-добрите условия за наблюдение на хиляди реещи се мигранти. Огромни ята със стотици и хиляди бели щъркели, розови пеликани и осояди могат да се видят само за един ден, заедно с много други хищни птици като ливаден блатар, черна каня, орел змияр, късопръст ястреби и др.

За предстоящия есенен сезон Пенгуин травел си сътрудничи със Световната фондация по устойчивост (World Sustainability Foundation), организирайки преживяване, което комбинира посещение, наблюдение и изследване на на жизненоважните миграционни маршрути на птиците под ръководството на опитен орнититолог, като същевременно се подкрепят устойчиви туристически практики и проекта за залесяване на Фондацията в Централна Африка. Всеки участник в тура ще допринесе за засаждането на 100 дървета в Централна Африка (Мали, Сенегал, Танзания, Уганда и Кения) създавайки местообитания за емблематични птици като опашата синявица (Coracias caudatus), африканския папагала Жако (Psittacus erithacus), и Сококов чухал (Otus ireneae).

За Пенгуин Травел: Пенгуин Травел e агенция, създадена през 1989 г. в Копенхаген, Дания. Мисията на агенцията в първите години от съществуването ѝ е да покаже красотатана необичайните дестинации на датските пътешественици. Днес Пенгуин травел предлага пътешествия в над 80 дестинации по света, като някои от тях до наистина труднодостъпни места. Фирмата присъства както на датския, така и на българския, и на международния пазар. В последните 30 години е обслужила туристи от над 30 различни държави. Освен културни обиколки и активни почивки в портфолиото на туроператора присъстват и туровете насочени към дивата природа.

За Световната Фондация по  Устойчивост (World Sustainability Foundation): Световната фондация за устойчивост (WSF) е организация с нестопанска цел, чиято цел е да защитава глобалното биоразнообразие. За дапостигне тази цел, WSF разработи и подкрепя повече от 40 проекта за опазване на видове и екосистеми, застрашени отчовешки дейности. За WSF е от основно значение давключва и работи с местните общности в своите проекти.

Сподели публикацията