Шумен. Всеки български град има своята богата и интересна история, а съхранените възрожденски къщи са като машина на времето. Едно от тези места може да преоткриете в Шумен. Ще останете очаровани от автентичната обстановка и от аромата на кафето на пясък в една от къщите във Възрожденския комплекс в Шумен – къщата на д-р Верби. „Куфатарията“ е една от атракциите на комплекса.

На това място в началото на миналия век се е намирало едно от трите кафенета в града. Тогавашният кмет на Шумен Петър Кърджиев ги нарича „куфатарии“.
През годините тук е имало ресторант, галерия, а преди време от общинското предприятие “Туризъм, публични прояви и атракции” решават да възстановят старото градско кафене и да посрещат посетителите и туристите с кафе на пясък и бяло сладко. Този дом с чудна градина е истинско наследство и национално богатство! Спокойно и красиво кътче в сърцето на града.

Близо 30 хиляди туристи са посетили Мадарския конник през 2023 г.


Освен „куфатарията“ комплексът привлича интереса на посетителите с ретро фото в Сребровата къща, където всеки, който пожелае, може да си направи снимки, да разгледа стаите на етносите, музея на шапките или да чуе интересната история на този дом.

Първата снимка след Освобождението на България е направена в Шумен

Къщата е архитектурен шедьовър от 1872 г., разположена в Ареал Старият Шумен.
 Прекрасната градина е свидетел на много сватбени тържества, рождени дни, на много културни прояви и други събития. Богатата история на къщата ще научите от екскурзовод, който разказва за това специално място със сърцето си! Шумен ви очаква!

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA