Вършец. Събитията във Вършец, които бяха част от програмата на „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“, бяха посетени от над 30 хил. души, съобщиха за Bgtourism.bg от местния Туристически център. Програмата включваше 40 разнообразни прояви, които се проведоха през юли и август.
Община Вършец се погрижи програмата на тазгодишния Празник на курорта да задоволи музикалните вкусове и жанровите предпочитания на различни възрастови групи – от млади, до стари. За всекиго имаше по нещо, което да трогне душата му, да взриви чувствата или да предизвика спомени от вече преживени емоции.

Организираните на открито концерти на известни певци и танцьори се проведоха на естрадата пред НЧ „Христо Ботев-1900 г.“ и събраха многобройна публика от жители и гости на града. На официалната церемония по повод Празника на курорта, минералната вода и Балкана, станалата любимка на публиката с песента„4-4-2“ поп-филк певица Кали и БМК бенд представиха своя нов проект „Калиграф“. На своето участие на празника, „огън момичето“ Камелия изпя едни от най-големите хитове на българския поп фолк и взриви публиката във Вършец. На сцената бяха още: гръцкия изпълнител Янис Алексопулос, народния певец Светлин Миланов, младата и популярна изпълнителка Керана и космонавтите, талантливият Тома Здравков.

Почитателите на Мелпомена имаха възможност да се насладят на редица театрални спектакли на местни и гостуващи театрални формации: на театралната постановка „Внимание, любов“ на продуцентска къща „Ажур пико“, с участието на Аня Пенчева, Владимир Карамфилов, Петя Дикова и др.; детския театрално-танцов спектакъл „Гости от Париж“ – хореография и постановка Ина Колева; детския театрален спектакъл „Хензел и Гретел“ на ОКТ, гр. Монтана; танцово-музикалния спектакъл „Легендите на Вършец оживяват“, с участието на театрална формация „Медека“ и самодейци при НЧ“ Христо Ботев-1900“ – гр. Вършец.

„Вършец рън“ направи своя дебют във веригата „Рън България“ – 2023 г. Първата лятна надпревара от веригата се проведе в курорта Вършец на 30 юли със състезание по планинско бягане. Старт на съревнованието дадоха президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов и кметът на община Вършец Иван Лазаров, а над 150 души се включиха в надпреварите в дистанциите на 10,8 км, 5,6 км и 1,2 км. В масовия старт на 1,2 км, който минаваше през парка „Свети Мина“ участваха около 50 любители, деца и начинаещи, а кметът на община Вършец Иван Лазаров също пробяга разстоянието под ръкоплясканията на съгражданите си. Всеки участник получи специален медал.

За трета поредна Община Вършец организира фестивал под надслов „Бабините гозби“. Кулинарната надпревара се проведе на 6 август на емблематичната за града Алея с чинарите. След като в предходните издания на фестивала бяха представени сладки и солени баници и погачи, тази година тематично състезанието бе посветено на кексовете – на онези бабините, дъхавите, ухаещи на домашен уют и топлина, които бяха неизменна част от детството ни и за които всички пазим мили спомени.
Алеята с чинарите във Вършец се превърна в парижкия Монмартр. В продължение на три дни – жителите и гостите на курортния град имаха възможността да се насладят на картините на талантливите местни художници баща и син – Георги Паунов – Паунец и Георги Паунов – младши.

Изложба, посветена на Елисавета Багряна, бе част от празничната програма. Гостуващата изложба е на Националния исторически музей – гр. София. На 22 постера експозицията разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата.
Единственият конкурс за сонети в България, се проведе за шеста година във Вършец. Шейсет и девет поети от цялата страна взеха участие във всебългарския литературен конкурс, организиран от Община Вършец на името на родения в града автор на текста на песента „Усмивката“.

Изложба от снимки, посветена на красотата на Вършец и региона, на талантливия фотограф Антон Антонов, също бе част от празничната програма.


За единадесета поредна година Община Вършец и Конна база „Вършец“ организираха открит турнир по прескачане на препятствия за купата на Община Вършец. В надпреварата взеха участие 60 състезатели от 13 клуба от цяла България. Любителите на конния спорт се насладиха на невероятното майсторство на жокеите и се възхитиха от перфектната и професионална организация на турнира.

Община Вършец, съвместно с туристически комплекс „Минкови бани“, проведе за трета поредна година турнир по тенис на корт за аматьори, в рамките на Празника на курорта, минералната вода и Балкана – „Вършец 2023 г.“

Като част от празничната програма на Вършец, Българската асоциация по мини футбол (БАМФ) – Монтана, съвместно с Община Вършец, организираха турнир по мини футбол, който се проведе на 12.08.2023 г. на изкуственото игрище в парка на град Вършец. Участие във футболната надпревара взеха отбори от Враца, Своге, Вършец, Берковица и Монтана,

Общината зарадва и най-малките жители и гости на Вършец с традиционното състезание за деца по майсторско управление на велосипеди. Атрактивната надпревара се проведе на 1 август в парк „Слънчева градина“ на курортния град, като на стартовата линия се събраха общо 42 участници, разделени по пол и възраст в 4 групи: момичета и момчета от 5 до 10 години и девойки и юноши от 11 до 15- годишна възраст.

В продължение на 2 месеца в летния амфитетър в Боровия парк се прожектираха най-новите кино хитове, а афишът включваше художествени и анимационни български и световни филми.
Ежегодно организираната от Община Вършец „Алея на занаятите“ по време на Празника на курорта, минералната вода и Балкана и тази година създаде пъстрота и слънчево настроение на Алеята на чинарите в центъра на града.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA