Slide
Slide
Slide
Slide

Албена е сред добрите примери в България с последователната си политика за здравословно хранене и за движение чрез спорт

Албена. Експерти от 10 държави, сред които България, САЩ, Франция, Швейцария, Дания, Швеция, Австрия, Белгия, заедно с представители на Световната здравна организация, ще дискутират проблемите на детското затлъстяване в рамките на 32-ия Международен конгрес по детско затлъстяване, домакин на който е българският курорт Албена.

„СЗО насочи вниманието към три основни фактора по отношение на това как да се справим със затлъстяването, което е определено и като тиха епидемия. На първо място е превенцията. На второ място е контролът върху хранителната индустрия и на трето място е активният начин на живот. По отношение на превенцията трябва да има държавна политика, която да се изпълнява. В момента има различни нормативни документи под формата на наредби, сборници с рецепти, които се използват в яслите, детските градини и училищните столове – те са добри, но са с препоръчителен характер, липсва и контрол. Превенцията е задължителна и е необходимо да се използва това, което България има като дадености – природата и добрият климат. Това трябва да бъде достъпно за всички деца.

Могат да се използват добрите условия на курортите в страната,

които са свързани с туризъм, както и възможностите за плуване в басейни и в морето, да се организират движения на открито и игри. Много проучвания показват, че ключът за здравето и намаляване на затлъстяването е именно семейството. Важно е у дома какво предлагаме на децата, как ги стимулираме да се хранят, да се движат и какъв е контролът върху застояването пред екрана“, сподели доц. д-р Теодора Ханджиева – председател на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания..

“Последният доклад от 2022 г. на Световната Здравна Организация показа, че 1 от 3 деца в Европейския регион, които са в предучилищна възраст, страда от наднормено тегло или затлъстяване. За България данните показват, че при момчетата в същата възрастова категория 32% са с наднормено тегло, включително 15% са със затлъстяване, докато при момичетата 29% са с наднормено тегло, включително 12% със затлъстяване. Според очакванията на Световната федерация по затлъстяване, честотата на затлъстяване сред момчетата (деца и юноши) ще нарасне от 10% на 20%, а при момичетата от 8% на 18% до 2035 г. Прогнозата е, че до 2030 г. с 60% ще се увеличи разпространението на детското затлъстяване по света”, каза доц. Дърленска.

Красимира Стоянова, мениджър “Устойчиво развитие и зелен преход” в Албена сподели, че ваканционното селище вече няколко години следва стриктна политика по отношение на предлаганите храни в ресторантите на комплекса в посока повече екологично чисти и богати на хранителни вещества ястия, както и популяризирането на здравословния начин на живот, прилагайки превенция и инвестиции в собствено производство на суровини. “Към днешна дата произвеждаме самостоятелно около 60% от плодовете и зеленчуците, грижим се за месодайни телета от породата Black Angus, както и за стотици кошери с пчели. Домакинстваме ежегодната инициатива “Училище за здраве”, в рамките на която деца, родители и учители заедно учат за полезността от здравословния начин на живот, както и предоставяме свободно на гостите природните ресурси на комплекса – лековитата минерална вода, прилежащия природен резерват “Балтата”, плажната зона, носител на отличието “Син флаг”. Заедно със специалистите от МедиСПА “Медика – Албена” разработихме специализирани програми за лечение и рехабилитация на проблемите, свързани с наднорменото тегло, развиваме и популяризираме условията за активен начин на живот, каза още тя.

Красимира Стоянова

„Партнираме си с ваканционно селище „Албена“ и организираме инициативата „Училище за здраве“. В рамките на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, касаещи индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно съдови заболявания и захарен диабет. Поднасяме полезна информация за навиците на хранене по интересен и достъпен начин, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, извършваме теренно лечение и правим физически упражнения. По този начин, съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество“, каза доц. д-р Светослав Ханджиев.

Проф. Каролин Брает от университета в гр. Гент, Белгия, сподели опита на западната държава в опитите да се справи с проблема.

Проф. Каролин Брает

По думите й, в белгийското кралство от началото на тази година 25 клиники предоставят държавно финансирани програми за мултидисциплинарно лечение на наднорменото тегло и затлъстяването, в училищата се допуска пиенето единствено на вода, а училищни лекари правят регулярен мониторинг на всички ученици до 18-годишна възраст, като при необходимост се изготвят безплатни препоръки и планове за лечение, предоставяни на родителите. Стартирала е и национална програма под надслов “Тичай, татко, тичай”, според която родителите са задължени да извършват регулярна физическа активност със своите деца.

Международният конгрес по детско затлъстяване ще продължи до 9 септември, като в края му участниците ще публикуват официално становище, което ще бъде публикувано в тематични научни издания.

Сподели публикацията