Министерството на туризма: Партньорството между България и Турция е пример за региона
Министерството на туризма: Партньорството между България и Турция е пример за региона
Slide
Slide
Slide
Slide

Истанбул. Партньорството между България и Турция е пример за региона се съгласиха двете страни по време на провеждането на 4-та сесия на българо-турския Комитет по туризъм в Истанбул.

Министърът на туризма Зарица Динкова каза, че енеобходимо да се използват логистичните възможности на център като Истанбул, на който и България разчита. Близостта на двете страни позволява в рамките на 1 ден да бъдат посетени от туристи обекти и от двете страни.

Зарица Динкова отбеляза, че България е все по-популярна дестинация за зимен туризъм и че през последната зима гостите от Турция са близо 50 000. Тя посочи, че курортите Банско, Пампорово и Боровец са привлекателни дестинации и че през последните години домакинстват на световни и европейски ски и сноуборд състезания.

Зарица Динкова изрази впечатления от устойчивостта и от разнообразието на турския туристически продукт, който е от първостепенен интерес и за българските граждани. Съществува сериозен потенциал за развитие на обмен на туристи между България и Турция, като за целта следва да се популяризират по-малко известните дестинации на двете страни на реципрочен принцип.

По време на конференцията министър Динкова заяви, че интеграцията на неправителствените организации в сектора генерира допълнителна добавена стойност за двустранните отношения от гледна точка на споразумения между българските и турските за интересовани страни.

В рамките на заседанието бе обсъдена и темата относно обмяната на добри практики в подобряването на уменията на работната ръка в туризма. Целта е да се работи по програми за обучение и развитие на млади кадри.

Министър Динкова декларира пълна подкрепа за всяка ползотворна инициатива, която ще се обсъди в рамките на Комитета и която има потенциал да задълбочи двустранните отношения в тази област.

Сподели публикацията