Slide
Slide
Slide
Slide

Пампорово. Очакваме силен зимен сезон, миналогодишният беше най-силен след 2019 г. Метеорологичните условия показват добри перспективи и записванията. Ние сме в постоянен контакт с бизнеса. Още от септември работим заедно по подготовката на сезона. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на откриването на ски сезона и новия шестседалков лифт в Пампорово.

„Съвременният туризъм изисква все повече иновации и модернизация. Те се случват и при нас, макар и по-бавно. С общи усилия – държава, местна власт и частни инвеститори, ще подобрим инфраструктурата, но не бива да забравяме, че в туризма най-ценни са хората. Те са тези, които създават отношението и духа на едно място.“, посочи министър Динкова.

„Оценявам изключително усилията, които полагат инвеститорите. Зимният сезон е тежък. Той става все по-конкурентен, все повече се разчита на иновации, инвестициите стават все по-скъпи, затова е изключително важно да се усеща подкрепата на държавата“, заяви Зарица Динкова.

Тя отбеляза, че Пампорово е в сърцата на поколения, които са се качили за първи път на ски тук, а след това са довели своите деца и внуци. Целият регион тук пази уникалност, която е несравнима. От великолепието на природата, през вкуса на смилянския боб и пататник, до гостоприемството на родопчани и колоритния фолклор. Празникът е двоен и заради юбилея на курорта. „90 години са не просто респектиращ период от време, това са години, събрали прекрасните спомени на стотици хиляди българи и чужденци, докоснали се до тази забележителна природа.“ каза министър Динкова.

Haчaлoтo на зимния сезон в Пампорово бе открит и с пycĸaнeтo нa нoвия шecтceдaлĸoв лифт Maлинa – вpъx Cнeжaнĸa. Лeнтaтa бe пpepязaнa oт миниcтъp Динĸoвa и ĸмeтoвeтe нa oбщинитe Cмoлян и Чeпeлape, Hиĸoлaй Meлeмoв и Бopaн Xaджиeв. Зарица Динкова пожела на домакините на прекрасното Пампорово в лицето на ресторантьори, хотелиери, кметове – един успешен и безпроблемен сезон, а на всички гости – незабравими емоции.

Въжената линия е с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Тази инвестиция е важна и за предстоящото събитие през февруари за Световна купа по сноуборд от календара на ФИС и Европейска купа по сноуборд.

Ставката от 9 % ДДС остава за туроператорите до юни, а за ресторантите до края на 2024-та година“, каза министърът на туризма Зарица Динкова. „В последните две седмици бяхме в постоянен контакт с колегите от Министерство на финансите, без да вдигаме излишен шум. Фокусирахме се, за да намерим аргументи пред Европейската комисия, така че ставката се запазва“, допълни министърът.

Всички предпоставки за успешен сезон са налице – очакваме сериозен снеговалеж и ниски температури, каза пред БТА Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Към момента в курорта работят шест писти, а през следващата седмица се очаква да отворят всички. Очакваме по-добър сезон, дните около Коледа и Нова година са продадени, допълни Беляков.

Най-голямата придобивка тази година в Пампорово е изцяло нов модерен шестседалков лифт, за който са инвестирани около 20 млн. лева. Лифтът е подходящ както за начинаещите скиори, така и за опитните и ще облекчи значително туристопотока на ски център Малина.

През новия зимен сезон предстои да отвори още обновената южна ски зона, допълнително подсилена с оръдия и мощности за заснежаване, както и нов детски снежен парк в Малина.

През месец януари, за първи път в историята си, Пампорово ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието, което ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената, ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят, със специалното участие на Радослав Янков. Веднага след това Пампорово посреща участниците в Европейска купа по сноуборд на 23 и 24 януари, които ще продължат надпреварата в паралелните дисциплини.

Сподели публикацията