Кипър вече се готви за летния туристически сезон
Кипър вече се готви за летния туристически сезон
Slide
Slide
Slide
Slide

Никозия. Туризмът в Кипър постигна значителен успех през миналата година, като отбеляза увеличение от 20% на туристическите пристигания в сравнение с 2022 г., съобщи БНР, цитирайки Статистическата служба на острова. От туристическата индустрия на страната заявиха, че започват с “умерен оптимизъм” обратното броене до предстоящия летен сезон.

Над 3,8 млн. посещения на чуждестранни туристи са регистрирани в Кипър през 2023 г., което е с 20% повече от 2022-ра и само с 3% по-малко от рекордната 2019 г.

Този ръст надхвърля значително поставената цел от правителството през миналата година да се постигне увеличение на пристигащите туристи с 5 – 10%, коментира заместник-министърът на туризма Костас Кумис.

Резултатите потвърждават пълното възстановяване на туристическата индустрия на страната след пандемията и войната на Русия в Украйна, отбелязаха браншови организации, като подчертаха, че успехът е постигнат в неблагоприятна обстановка.

Войната в Газа прекъсна възходящия ход на пристигащите от Израел, с което през последното тримесечие на миналата година Кипър загуби втория си по значимост туристически пазар.

Великобритания традиционно продължава да държи първенството с 34% от общия брой туристически пристигания на острова, следвана от Израел с почти 11% и Полша със 7%.

Сподели публикацията