Slide
Slide
Slide
Slide

Шумен. Новият блясък на Томбул джамия привлича туристи през последните години в Шумен, които искат да се докоснат до най-големия мюсюлмански храм у нас. Джамия „Шериф Халил Паша“ в  гр. Шумен е култов паметник от 1744 г. Представлява интересен ансамбъл, състоящ се от джамия, висше духовно училище (медресе) с библиотека и основно училище, приобщени в единна композиция чрез умелото преливане на вътрешните дворове и пространства.

Квадратният двор на медресето е ограден от три страни от аркада, а в центъра му има чешма с дванадесет чучура, във вид на павилион с покрив.

Молитвената зала впечатлява с обема си, от четириъгълник прераства в кръг. Има изключителна акустика, а стените са изпъстрените с растителни, геометрични орнаменти и сури от Корана на арабски език.

Цялото помещение се осветява от четири реда прозорци, всеки от които е с различна украса на витражите. Високото 40 метра минаре завършва с балкон с изящна дантелена украса. Днес комплексът е молитвен дом и често посещаван туристически обект. Обявен за паметник на културата от национално значение и един от 100-те национални туристически обекта.

Сподели публикацията