Венеция/ снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Венеция. Популярната туристическа дестинация Венеция ще събира вход по 5 евро от туристите, които ще посещават града за ден. Това гласи пилотна схема, която ще бъде въведена от 25 април 2024 г.

Мярката има за цел да регулира наплива на туристи в града по време на празничните дни през пролетта, както и през уикендите през лятото, съобщиха представители на местната власт на пресконференция.

Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Схемата обхваща общо 29 дни през всички уикенди до средата на юли с изключение на 2-3 юни, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс, ДПА и Асошиейтед прес. Желаещите да посетят града между 08:30 ч. и 16:00 ч. местно време ще трябва да заплатят 5 евро и да получат QR, който след това ще бъде проверен на специални входни пунктове в града и ще им даде право да влязат в историческата част.

„Това е първият случай в света, при който трябва да се резервира влизане в град“, заяви кметът на Венеция Луиджи Бруняро.

Ограниченията няма да важат за малките острови в лагуната, като например популярния със стъкларското си производство Мурано. Децата до 14 години трябва да бъдат регистрирани, но за тях входът е безплатен.

Жители и родени във Венеция, студенти, работещи и собственици на имоти, както и туристи, запазили хотел и платили местна такса, ще продължават да влизат в града, без да се налага да си запазват слот с новата система, изрично посочи общинският съветник Микеле Цуин.

Потенциалните глоби за неспазване на изискванията варират от 50 до 300 евро.

„Искаме на този етап да проверим ефекта от мярката“, посочи Бруняро и допълни, че отначало експериментът ще губи пари. Цената му се изчислява на 3 милиона евро при очаквани постъпления за периода от 700 000 евро.

Приходите от таксата ще се ползват за поддръжка на сградите, улиците и каналите на града.

Сподели публикацията