Снимка: bTV Новините
Slide
Slide
Slide
Slide

София. „Всички очаквания са за един много добър зимен сезон. През зимата освен ски имаме и балнео и уелнес, културен туризъм“, каза директорът на Института за анализи и прогнози Румен Драганов в предаването „Тази събота“ на bTV.

По думите му зимният сезон ще бъде по-добър от миналата година.

„През януари имахме 700 000 влезли от чужбина, което не се беше случвало и през 2019 г. Ние се движехме с ръстове спрямо 2019 г. Тази година виждаме какво е – октомври и ноември са много силни месеци за туризма. Самолетите, които идват към София са пълни с туристи. След пандемията хората тръгнаха да пътуват“, каза Драганов.

„Студентите са доста практични и рационални. Те наемат една вила, все едно за колко време, но като я разделят на 25 души им излиза доста на сметка. Някой заведения разрешават да се внесе алкохол от вън. При някои студенти има изхвърляния и се хващат на едни по-скъпи екстри“, добави той.

Според него кувертите за студентския празник са с 50% по-евтини от тези за Нова година. „Те са изгодни около 30-40 лева“, обясни Драганов.

„Чужденците остават много доволни. В Гърция е много по-скъпо, отколкото у нас. 1,2 млн. българи отиват в Гърция и 1,2 млн. гърци идват в България“, каза той.

За какво да внимаваме при резервация за почивка?

„Най-важното е туристите да се доверяват само на търговци, които работят на светло и могат да бъдат идентифицирани, а не да правят резервация през социалните мрежи, каквито виждаме. Много често се стига до измами, когато контролните органи не могат да се намесят“, заяви Габриела Руменова от платформата “Ние потребителите“.
„Ако правим резервация през туроператори или туристически агент задължително трябва да го проверим, дали е регистриран. Това можем да го направим на сайта на Министерството на туризма, където има регистър на тези дружества. Трябва да проверим дали има валидна застраховка – професионална отговорност“, добави Руменова.

Сподели публикацията