Трите основни общини в България, които са свързани с културeн туризъм, вървят към пълно възстановяване
Трите основни общини в България, които са свързани с културeн туризъм, вървят към пълно възстановяване
Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. София, Пловдив и Велико Търново – трите основни общини в България, които са свързани с културeн туризъм, вървят към пълно възстановяване. Това стана ясно по време на деветата работна среща на туристическия бизнес и местната власт в Пловдив, организирана от АБТТА.

Приходите от реализираните нощувки в област Пловдив за първите 9 месеца на т.г. възлизат на 33 млн. лева, каза зам.-кметът на местната община Пламен Панов. Той посочи, че през м.г. средствата за периода януари-септември са били с 3 милиона лева по-малко. Реализираните нощувки през 2023 г. са с 30% ръст спрямо 2022 година, добави той. Пловдив отчита 20 на сто повече приходи от български туристи и с 42 на стой увеличение на нощувките при

Общините Пловдив и Хисаря имат ключова  роля за туризма в област Пловдив. Най- висок интерес към община Пловдив има от български, турски, израелски и немски туристи през периода април-септември.

Туризмът в област София (Столица) почти напълно се възстанови от пандемията, съобщиха на форума в Пловдив. За периода април – септември 2023 г.  в местата за  настаняване в област  София (Столица) са  отчетени  606 016 регистрации на туристи, като те са реализирали 1 144 546 нощувки. Равнището на възстановяване на туристопотока към област  София (Столица) е около 95%, а броят на реализираните нощувки дори надхвърля предпанедемичното равнище с 4,6%  за изследвания  период  април –  септември 2023 г.

Водещи пазари за Столична община  през този период са вътрешния пазар, Израел, Германия, Румъния, Турция и др.

Област Велико Търново отбелязва напредък от гледна точка възстановяване на туризма от пандемията. За периода април-септември 2023 г. областта са отчетени 116 370 регистрации на туристи, като туристите са реализирали 205 141 нощувки.  Ръстът на туристите спрямо същия  период на 2022 г. е 6,3%, а на нощувките 4,4% по данни на НСИ.

Община Велико Търново  заема централно място от гледна  точка туризма в областта. Общината привлича туристи от  вътрешния пазар, Румъния, Испания, Франция и др.  Важно  е да се отчита, че част  от туристите в общината са за един ден и нощуват в други общини, поради което не попадат в обхвата на статистиката  за регистрации на туристи в община Велико Търново.

Инициативата в Пловдив е организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и се провежда с любезното домакинство на местната община и с участието на Министерството на туризма.

Сподели публикацията