Засилва се интересът на българския турист към луксозния курорт Шарм ел Шейх
Засилва се интересът на българския турист към луксозния курорт Шарм ел Шейх
Slide
Slide
Slide
Slide

София. Безопасно ли е пътуването до Египет и Йордания – този въпрос вълнува над 10 хиляди български граждани, които през есента имат предплатени почивки, екскурзии и круизи до тези две страни. Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води война. Каква е действителната обстановка в Египет – на този въпрос ще отговорят от Обединение бъдеще за туризъм на пресконференция днес. На въпросите на журналистите ще отговорят компании от организацията, чиито групи с туристи сега почиват в Хургада и Шарм Ел Шейх, плават по Нил, които прекосяват Вади Рум на път за Петра и Вади Муса – към Джераш и Аман. Военният конфликт в Близкия изток поставя редица въпроси пред туристическата индустрия, на които ще трябва да се търси решение.

Кризата, породена от коронавируса, още не е затихнала напълно, но туризмът е поставен в нова сложна ситуация. Д-р Даниела Стоева –  заместник-председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/ и член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, посочи пред БНР:
“Военният конфликт в Израел е поредното предизвикателство, пред което се изправя туристическият бизнес, особено по отношение на туроператорите и туристически агенции. От една страна губим пазар Израел, който е много важен за входящия туризъм. От друга страна се създават отново предпоставки за затруднена работа по отношение на изходящия туризъм”.
Много ли са туристите, на които трябва да бъдат върнати средствата за неосъществени пътувания до Израел, според Павлина Илиева от Обединение бъдеще за туризъм: “Бяха седмични програми, които продължаваха до края на ноември. Бяха 7-8 седмици поред на няколко компании, което е сериозна бройка”.
Египет и Йордания граничат със зоните, в които се води война и в офисите на туроператорите постоянно има запитвания, свързани със сигурността. До тези дестинации пътуванията не са отменени, обръща внимание д-р Даниела Стоева. На тези места няма никакъв проблем да се пътува, подчерта тя. По думите й до известна степен се насажда страх у потребителите, за да взимат решения, които не са в тяхна полза. Клиентът няма право на възстановяване на суми, ако реши да се откаже от пътуването, категорична е тя.
Една от причините за тревога у хората, пояснява Павлина Илиева:
“Проблемите около Йордания и Египет са в това, че външно министерство повиши оценката за риска от 3 на 4. Същото е и за Израел. Това обърква хората и вкарва голям страх и паника сред тях – започнаха да искат да се отказват от пътуванията. В същото време по договорни отношения ние няма как да направим отказ от договора, защото няма основания за това, в същото време няма как да върнем парите от контрагентите, което означава, че всеки, който се е отказал от пътуването си, реално ще бъде по договорни отношения и по условията на договора при отказ”.
От Обединение бъдеще за туризъм са се обърнали с писмо към Министерски съвет. В него те настояват:
“Външно министерство да преразгледа оценката на Йордания и Египет за нивото на опасност, защото хората не знаят каква е действителната ситуация. Хаосът и паниката са големи”.
Туристическата индустрия вече работи в нови реалности, за които трябва да бъдем подготвени, подчерта още Даниела Стоева.
В момента и в Египет, и в Йордания има групи, подчерта Павлина Илиева и заяви категорично, че към днешна дата всичко е спокойно и няма място за притеснение.
Източник БНР
Сподели публикацията