Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО
Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО
Slide
Slide
Slide
Slide
Рияд. „Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това бе решено в рамките на 45-ата разширена сесия на световната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която представи позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев.
  България участва като член за първи път от 30 години. В състава на българската делегация бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът в политическия кабинет в Министерство на културата Амелия Гешева, д-р Алета Гуадели, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, д-р Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Н. Пр. Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, Ангел Банджов, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерство на външните работи и заместник-председател на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Михаела Рабаджиева, трети секретар, Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Министерство на външните работи, д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология, Созопол, д-р Калин Димитров, заместник-директор на НАИМ-БАН и български представител в Научно-техническия съвет по подводна археология на ЮНЕСКО, арх. Николай Орешков, представител на Община Несебър и арх. Милена Крачанова, съветник към Община Несебър, участник във „Форум на мениджърите на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО“, доц. д-р Владимир Владимиров – директор на Институт за екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО Мирослав Калугеров – директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП), МОСВ Цветелина Иванова, държавен експерт в отдел „Защитени територии“, дирекция НСЗП, МОСВ.

Решението за Несебър беше прието с пълен консенсус, като 15 държави се изказаха в подкрепа на предложените промени от Япония в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО. Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО.
Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се срещна и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Кралство Саудитска Арабия. В рамките на разговора бяха обсъдени редица важни въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В рамките на сесията страната ни инициира и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване, а представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА) предизвика голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.

Сподели публикацията