Slide
Slide
Slide
Slide
Брюксел. Сътрудничеството между България и Египет в сфери като иновациите, възобновяемите енергийни източници, водорода, продоволствената сигурност, транспорта, туризма. Това са били част от акцентите на двустранна среща на Мария Габриел – вицепримиер и министър на външните работи на България, с министъра на външните работи на Арабска република Египет Самех Шукри. Двете страни са обсъдили подготовката и провеждането на първата сесия на Съвместната комисия за сътрудничество.
„Благодарих за подкрепата на египетската страна за евакуацията на наши сънародници от Ивицата Газа.
Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения и най-големият икономически и търговски партньор на страната ни от региона на Близкия изток и Африка. През 2026 г. ще отбележим важна годишнина – 100 години от установяването на дипломатическите ни отношения.
Благодаря на министъра за конструктивната дискусия и очаквам с интерес следващата ни среща по време на работното ми посещение в Египет в началото на февруари. Визитата е възможност да задълбочим икономическите отношения, като политическият диалог остава на високо ниво“, сподели в своята фейсбук страница Мария Габриел.
Сподели публикацията