София. Кулинарна Академия HRC с гордост обявява, че нашият курсист Теодор Петров завоюва първо място в престижния кулинарен конкурс Olivier Roellinger 2025, който тази година се проведе в Атина, където се включиха участници от Източна и Южна Европа.

Конкурсът, който носи името на световноизвестния френски шеф Olivier Roellinger, има за цел да насърчава младите готвачи към устойчиво готвене и отговорно отношение към морските ресурси. Той събира ученици и професионалисти от цяла Европа, които демонстрират не само технически умения, но и осъзнато отношение към опазването на природата чрез храната, която приготвят.

Под ръководството на своя ментор – шеф Виктория Балтутите – Бачева, Теодор премина през няколко етапа на конкурса, които включваха:

  • Приготвяне на fine dining ястие в рамките на 2 часа и 30 минути
  • Приготвяне на домашно ястие за 30 минути
  • Устна презентация пред жури от международни експерти, с цел аргументиране на избора на съставки и техники, както и демонстрация на ангажираност към устойчивото готвене

Той показа отговорен избор по отношение на съставките и готвенето, включително управление на отпадъците, използване на ресурсите и свеждане на пластмасата до минимум.

Теодор впечатли журито със следните ястия:

  • Гурме ястие (fine dining): балотин от ципура, нори, картофено паве с масло, тартар от скариди с билково чимичури и редукция от червено вино
  • Домашно ястие (home-style): ципура “al cartoccio”, софрито и гарнитура в стил путанеска с анасон

Изборът на Теодор да работи с отглеждани в устойчиви аквакултури ципура и скарида показа вниманието му към важни теми като опазването на биоразнообразието, отговорното рибовъдство и намаляването на отпадъци. В устната защита пред журито – съставено от международни експерти – той аргументира своя избор с конкретни примери, включително устойчиви ферми в България, работещи по съвременни стандарти за опазване на околната среда.

Целта на конкурса „Olivier Roellinger“ е не просто да отличи талантливи готвачи, а да образова и вдъхнови новото поколение професионалисти в гастрономията.

Зад успеха на Теодор стои и вдъхновяващата подкрепа на неговия ментор – шеф Виктория Балтутите-Бачева, преподавател в Кулинарна Академия HRC с международен опит и страст към устойчивата гастрономия. Нейната отдаденост и професионализъм са в основата на този значим успех.

Постижението на Теодор е не само личен успех, но и доказателство за високото качество на обучение в Кулинарна Академия HRC и отдадеността на преподавателския ни екип.

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE