Slide
Slide
Slide
Slide

Кипър. Първа международна среща, провеждаща се в Кипър днес, ще обсъжда как изкуството, културата и творчеството чрез туризма могат да допринесат за постигането на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН до 2030 г. Тя се провежда в рамките на финансиран от Европейския съюз двугодишен проект за културното наследство, съобщава БНР.

Туристическият сектор може да използва сферата на културата, за да приведе дейността си в съответствие с екологичната, социалната и икономическата устойчивост, както предвижда програмата на ООН „Дневен ред 2030“, подчерта Кипърската инициатива за устойчив туризъм, която е организатор и домакин на международното творческо събитие.

Срещата на острова ще акцентира върху защитата и опазването на културното и природното наследство, както и върху намаляването на въглеродния отпечатък, за да се постигне устойчив туризъм. Проектът, който приключва през януари догодина, се финансира по програмата на Европейския съюз „Творческа Европа“. Партньорите на кипърската организация в него са от Италия, Испания, Полша и Гърция.

Събитието се провежда в едно от най-известните и атрактивни туристически села на острова – Лефкара. То е прочуто с бродерията си „лефкаритика“, която през 2009 г. бе включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Участниците в проекта от петте страни ще продължат работата си в петък с третата си партньорска среща.

Сподели публикацията