Slide
Slide
Slide
Slide

Пловдив. За десета поредна година „Дефиле Вино и гурме“ привлече хиляди туристи към Стария гард – перлата на Пловдив. богатото разнообразие от висококачествени вина, вкусни гурме продукти и интересна фестивална програма.

Участниците в събитието бяха 55, от тях 43 винопроизводители и 12 производители на храни и продукти. Участниците бяха разположени в 16 локации – къщи музеи, галерии, хотели и културни центрове в Стария град на Пловдив. Новите участници в събитието бяха 8 фирми.

Реализираните дегустации са над 60 хил. броя.
За втора година „Дефиле вино и гурме“ се проведе в три дни – петък събота и неделя. Организаторите и участниците отчитат положителния ефект от това.

Тази година се проведе и най-дългото до сега Дионисиево шествие. То тръгна в 13:00 ч. от пл. „Стефан Стамболов“. Шествието бе съпроводено от Ансамбъл Тракия и учениците от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. За първи път в историята на пловдивските Дефилета в шествието се включи и пловдивски кмет. Рамо до рамо с организатора Любозар Фратев, кметът на град Пловдив, г-н Костадин Димитров водиха шествието в което се включиха и десетки пловдивчани и гости на града.

С музика и танци в сърцето на стария град посрещнахме и официални лица:
г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“, г-н Костадин Димитров – кмет на Община Пловдив, г-н Атанас Узунов – председател на Общински съвет Пловдив, г-н Илин Димитров – секретар на Президента на Република България по образование, култура и туризъм, г-н Илия Зюмбилев – областен управител на област Пловдив, г-н Павлин Петров – зам. министър в Министерство на туризма, доц. Деян Стратев – зам. министър в Министерство на земеделието и храните, г-н Георги Николов – председател на Българската туристическа камара и г-н Пламен Моллов – председател на Съвета на настоятелите на Университета по хранителни технологии град Пловдив.

С вкусна българска питка, Бог Дионис и официалните лица дадоха символичен старт на винените дегустации в Стария град на Пловдив.

Дегустационният конкурс за „Най-удачно съчетание между Вино и храна“ приятно изненада комисията от професионалисти с вкусовите им предложения. Сред всички участващи комбинации, петчленното жури определи:
I място за Ферма на ЗП Иван Ечев и Винарска изба Ноя с комбинация Розе Каберне фран и чийзкейк с биволско сирене, блат от спанак и сладко от ягоди.
II място за Златното зрънце и Винарна Косев с комбинация десертно вино Мерло и натурален шоколад.
III място за Млекарница Заара и Заара Естейт с комбинация бяло вино Тамянка с млечни перли със зехтин и малиново сладко.

Награждаването на отличените участници се проведе по време на официалната вечеря „Вино и гурме“ в хотел Best Western Premier Plovdiv Hills.

При класирането на база брой дегустации с най-много събрани жетони е ДВОР 1 следвани от „БРАТЯ МИНКОВИ“ И „КУБЕРА“ .

Най- голямото жури, ПУБЛИКАТА гласува в дигитална анкета за ЛЮБИМО ВИНО и за ЛЮБИМ ВКУС.
*За ЛЮБИМО ВИНО – в категория бяло вино печели ВИ „ВИЛА ЮСТИНА“, в категория розе печели ВИ „КОНОПАНЕ“, в категория червено вино печели отново ВИ „КОНОПАНЕ“, в категория плодово вино печели ВИ „ВИЛА ВИНИФЕРА“.
*За ЛЮБИМ ВКУС печели „ГУРМЕЗНИЦА И ТОПИ“.

АКЦЕНТИ ОТ ФЕСТИВАЛНАТА ПРОГРАМА:

Десетки вино и гурме любители се включиха в градската игра „ИЗПИТАНИЯТА НА ДИОНИС“ С ВЪТРЕШЕН ГЛАС. Мобилно приложение водеше участниците из фестивалните локации част от „Дефиле вино и гурме“. Всеки участник трябваше да бъде наблюдателен и да отговаря на любопитни въпроси, свързани с къщите в Стария град. За всички любознателни участници, които успешно приключиха лова на съкровища имаше награди. В градската игра се включиха – 43 отбора. Най-бързите от тях спечелиха подарък бутилка вино.

Част от съпътстващите събития бе и представянето на книгата „Виното между живота и смъртта“ на писателя Пламен Димитров. Посетителите имаха възможността да си закупят и книгата на място и да разговарят с автора на книгата.

Традиционните игри на „Дефиле вино и гурме“ – „Винословица“ и „НЕ се сърди винено човече“ забавляваха посетителите на събитието.

В събота 15 ч. на сцената в къща „Иван Черноземски“ посрещнахме и Бистришките баби. Освен фолклорното изпълнение с което зарадваха публиката, те споделиха и тайни от бистришкия бит, култура и кухня.

В неделя в къща „Иван Черноземски“ се проведе презентация на тема „Що е то топинамбур“. Презентацията изнесе Тони Стоев. Присъстващите се запознаха с уникалните свойства и характеристики на растението, след което дегустираха разядка с 40% съдържание на земна ябълка, по семейна рецепта.

В хотел „Бел Вил“ се проведе и литературното соаре „Малките неща“. Паулина и Виделина ни потопиха в поезията на Валери Петров. Те отправиха музикално-поетично послание за малките удоволствия, които осмислят живота ни, едно от тях е виното. Музикалният съпровод бе на Никола Николов – виолончело.

Организаторите отчитат ръст на чуждестранните посетители на фестивала, като се откроиха големи групи американци, испанци, италианци, руснаци, украинци и французи.

„Дефиле вино и гурме 2024“ се проведе под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.
Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

Спонсори: Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище „Пловдив“, „Михалково“ АД, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Бистришките баби, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“, Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv, Филибето.

Сподели публикацията