Slide
Slide
Slide
Slide

Брюксел. 36 318 осемнайсетгодишни европейци, сред които 709 българи, ще получат безплатна карта за пътуване, за да опознаят разнообразието на Европа, да научат за нейното културно наследство и история, и да се свържат с хора от целия континент. Това става благодарение на инициативата DiscoverEU, финансирана по програма Еразъм+ на ЕС.

Печелившите младежи от есенния кръг на конкурса DiscoverEU, обявен през октомври 2023 г., ще могат осъществят пътуванията си с влак между март 2024 г. и май 2025 г.

Илиана Иванова, комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, каза: „DiscoverEU е уникална възможност да се впуснете в едно незабравимо пътешествие из Европа, където всяка спирка създава нови взаимоотношения и подчертава многостранната красота на Европа. За всички млади авантюристи, които стъпват на това забележително пътешествие: нека всяко място разшири перспективите ви, всяко взаимодействие обогати духа ви и всяка среща остави траен спомен!“

В есенния кръг на конкурса DiscoverEU са кандидатствали общо 144 038 младежи, родени между 1 януари и 31 декември 2005 г.

DiscoverEU включва и образователен аспект и предвижда информационни обучения преди заминаване и срещи в цяла Европа. Младите участници могат да се свържат с общността DiscoverEU чрез официалната й Facebook група.

Повече информация за DiscoverEU и статистика по държави можете да намерите в информационния лист.

Сподели публикацията