Австрия каза „не“ на България в Шенген
Австрия каза „не“ на България в Шенген
Slide
Slide
Slide
Slide

Австрия каза „не“ на присъединяването на България в Шенген. Разговорите на премиера академик Николай Денков с австрийския канцлер Карл Нехамер приключиха.

Австрия. “България е силен партньор на Австрия в борбата с трафика на хора. Нуждаем се от добри партньори при защитата на външната граница и това е ключът към сигурността на Европейския съюз“, посочи Нехамер. Според него друг приоритет е връщането на нелегалните мигранти, съобщи BTV.

“Шенген означава да няма вътрешни граници. Трябва да съществува добра външна граница и това в момента не е така. България и Румъния допринасят за сигурността на Шенген. Двете държави получават повече средства, но това не е достатъчно. Всички страни с външни граници се нуждаят от повече средства. Шенген трябва да бъде поправен и докато това не стане, не можем да разширим това пространство“, категоричен бе той.

“Знам, че и канцлерът е под голям натиск от вътрешни сили защо трябва да се водят разговори с държавите, които искат да влязат в Шенген. Срещите днес, които имах, показаха, че имаме много общи позиции“, коментира премиерът Николай Денков.

Според него трябва да бъде създадена система за легална миграция.

„Няколко години общите теми не излизаха на това ниво на приоритети. На последния неформален Съвет те бяха изведени като приоритети. Убеден съм, че разговорите ще бъдат откровени и директни. Никой не може да си позволи да пренебрегне този проблем. Различието ни с Австрия е едно – дали България и Румъния в Шенген ще помогнат за по-бързите решения, или това ще стане, ако са извън пространството“, каза още премиерът.

Сподели публикацията