Slide
Slide
Slide
Slide

Министерството на туризма подкрепя позицията на туроператорите

София. Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) настоява срокът на действие на 9% ДДС да се удължи до края на 2024 г. Това каза заместник-председателят на АБТТА Даниела Стоева по време на заседание на Националния съвет по туризъм днес.

Министърът на туризма Зарица Динкова увери участниците в днешното заседание, че ще подкрепи позицията на туроператорите. Министър Динкова заедно с екипа си и с помощта на експертизата на АБТТА състави мотивирано становище по отношение на срока на валидност на редуцираната данъчна ставка на туристическите пакети, благодарение на което първоначалният срок от 01.01.2024г бе удължен до 30.06.2024г.

Даниела Стоева благодари за проявеното разбиране, но същевременно подчерта, че Министерството на финансите като вносител на предложението е действало некоректно. То не само че не е уведомило своевременно туроператорите за предстоящата промяна, но и през цялата 2023 г. е не са давани индикации, че промени в данъчното облагане се предвиждат за 2024г. За да може бизнесът да планира дейностите си и да ценообразува коректно, това трябваше да се случи най-късно месец май 2023г., а не в края на годината. Сега именно то (МФ) трябва да понесе отговорността пред европейските институции, включително и финансова, ако се стигне до санкция, а не да я прехвърля върху туристическия бизнес, подчерта Даниела Стоева.

По-рано днес в интервю за БНР Даниела Стоева заяви: „Наясно сме, че все някой ден трябва да се върнем към 20-процентната ставка, но големият проблем е, че се случва в края на годината. Това е бягане от отговорност и прехвърляне на негатива върху бизнеса и гражданите“.

Миналата седмица в бюджетна комисия на НС председателят на АБТТА Димитрина Горанова защити позицията на АБТТА, че действието на мярката трябва да се удължи до края на 2024 г. Въпреки това депутатите в пленарна зала дадоха отсрочка само до 1 юли 2024 г., удължавайки с шест месеца предвидения в законопроекта срок – 1 януари 2024 г. Постигнатият резултат не е задоволителен нито за АБТТА, нито за българските туроператори като цяло, смята УС на АБТТА.

АБТТА вече нееднократно изрази позицията си както пред държавните институции, така и в медиите. Сред аргументите най-важни са следните:
– Туристическият бизнес нямаше възможност да се възползва ефективно от преференциалната ставка на ДДС. Такава мярка има реален ефект само тогава, когато има продажби. Реалното възстановяване на туристическия бранш обаче започна едва през 2023 година и още не е достигнал нивата от предпандемичната 2019 г. Затова намалената ставка на ДДС върху туристическите пакети, въведена като антикризисна мярка през 2020 г., не успя да изиграе напълно ролята си и би трябвало срокът й на действие да бъде удължен до края на 2024 г.
– Неприемливо е подобна промяна да става в края на годината, отчитайки спецификата на работа в туристическия бранш, където туристическите пакети за 2024 г. вече са готови и са в процес на продажби.
– АБТТА гледа на преференциалната ставка ДДС като на много важен фактор за възстановяване на входящия туризъм – онази част от бизнеса, която генерира валутните приходи в страната. Наричат го още „скрит износ“ или „износ на място“ и точно затова дори би трябвало да е освободен от ДДС, каквато беше практиката в миналото, за да има България конкурентен износен продукт. Входящият туризъм има силно мултиплициращ икономически ефект, като генерира приходи за много съпътстващи индустрии, които внасят пълния размер на ДДС, а културният туризъм допринася за увеличаване на приходите и на културните институти, които са на бюджетна издръжка.

За АБТТА: Асоциация на Българските Туроператори и Туристически Агенти (АБТТА) е сдружение с нестопанска цел, с членове – туристически агенции, осъществяващи продажба на въздушен транспорт и акредитирани от Международната асоциация за въздушен транспорт, ИАТА и туристически фирми, регистрирани съгласно българското туристическо законодателство.

Сподели публикацията