Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Балчик. „Двореца“ в Балчик организира тържествена вечер, с която официално закри Чешките дни на културата в културния център. Със събитието беше отбелязано и 10-годишното приятелство на „Двореца“ с творческото и институционално партньорство със Средното училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи.

През 2024 г. гостите на „Двореца“ в продължение на седмица се наслаждаваха на две изключителни изложби: тази на Чешки център – София с великолепния „разказ в картинки“ на Рената Фучикова, посветен на живота и делото на Антонин Дворжак, а също и интерактивните модулни кубове на Регионален исторически музей – Варна, един истински портал към виртуалния свят, представяща безценното просветителско дело на братя Шкорпил.

С пристигането на децата от Чешкото училище и на техните връстници от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ във Варна пространствата в Двореца оживяха и се наситиха с жизнения дух и креативността на младите хора. През тази година двете учебни заведения отбелязват своята 80-годишнина от основаването си.

Два учениците от Чехия и България работиха заедно в творчески работилници, експериментирайки с различни художествени техники, и резултата от техния труд, както и от труда на техните преподаватели, бяха представени в две изложби, разположени в галериите „Тихото гнездо“ и „Тунела“.

В края на събитието домакините отличиха медии и културни институции по случай 100-годишнината, която „Двореца“ отбелязва тази година. Грамотите бяха връчени от зам.-областния управител на област Добрич Живко Желязков.

Сподели публикацията