Варна/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

София. 254 е броят на извършените проверки на място на морските плажове от началото на юни до 25 юли, съобщиха за Bgtourism.bg от Министерството на туризма. За неизпълнение на договорните задължения са наложени неустойки общо в размер на 21 943,33 лв.

Установени са различни видове нарушения на договорните и /или законовите задължения относно осигуряване на водно спасяване, обезопасяване на прилежащата акватория, осигуряване на здравно и медицинско обслужване, санитарно-хигиенно поддържане, неосигуряване на достъп за лица с увреждания до морския плаж (в случаите, в които теренът го позволява), опазване на природни забележителности/защитени обекти/пясъчни дюни, както и наличие на малки машини за почистване или на МПС на територията на морския плаж.

До наемателите и концесионерите, извършили неизпълнения на свои договорни и законови задължения, установени с констативни протоколи, са изпратени 60 броя предупредителни писма. Изпратени са 12 писма за налагане на неустойки, на основание констатирано неизпълнение на договорни и законови задължения при извършена проверка на място на морските плажове и 3 писма за налагане на неустойка за неизпълнение на други договорни задължения, допълниха за Bgtourism.bg от туристическото ведомство.

Вижте какво направи семейство от Габрово след почивката си в двузвезден хотел в Шкорпиловци

Наложените неустойки за установено повторно неизпълнение на договорни и законови задължения са 10 .

В съответствие със Заповедите на министъра на туризма, издадени на основание чл.7, ал.7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, неохраняемите морски плажове са 93 броя, а за природосъобразен туризъм са 3 броя. Морските плажове, които са възложени на концесия или са отдадени под наем, към настоящия момент са 136 броя.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA