Slide
Slide

Варна. Настоящият генерален план – за периода от 2022 до 2026 г., на концесионера на летищата във Варна и Бургас „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД предвижда в тях да бъдат инвестирани над 70 милиона евро, съобщиха за БТА от компанията.

Във Варна ще бъдат вложени повече от 20 милиона евро. Планът на концесионера е да бъде поставено ново перонно осветление и да бъде извършена рехабилитация на пътека за рулиране. Освен това ще бъде изградена фотоволтаична централа за собствена консумация на ток. Фирмата предвижда още рехабилитация на терминал 2, включително да бъдат разширени откритите площи. По план през този времеви период пожарната служба за безопасност на аеропорта трябва да се сдобие с нова сграда.

От компанията уточниха още, че от началото на концесията на порта през 2006 г. в летището във Варна са вложени 107 милиона евро.

През следващите пет години в различни проекти за модернизиране на летището в Бургас компанията ще вложи повече от 50 милиона евро. И този порт ще се сдобие със собствена фотоволтаична централа, освен това ще бъде разширена сервизната зона и ще бъде изградено хале за поддръжка на самолетообслужваща техника.

Част от планираните средства ще бъдат вложени в рехабилитацията на пистата и нова светосистема. Ще бъде завършено разширяването на перона, като бъде инсталирано и ново осветление. Предвижда се още да бъдат обновени зони от терминал 1, както и да започне разширение на терминал 2 -„Заминаващи“.

От началото на концесията в порта в Бургас компанията е вложила над 101 милиона евро. Общите инвестиции, с които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД се е ангажирал за целия период на концесионния договор за двете летища, са 413 милиона евро.

Сподели публикацията