Slide
Slide

Министър Динкова: Приоритетите на Министерството на туризма трябва да се синхронизират с приоритетите на бизнеса

София. Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), за да обсъди основните приоритети, по които Министерството на туризма ще работи съвместно с асоциацията. На срещата присъстваха председателят на Управителния съвет на АБТТА – Димитрина Горанова, заместник-председателят на асоциацията д-р Даниела Стоева, Емил Абазов, представител на аутгоинг сектора и Екатерина Геловска, изпълнителен директор на АБТТА.

Представителите на най-голямата асоциация на туроператорите и туристическите агенции поздравиха министър Зарица Динкова за встъпването ѝ в длъжност и изразиха своята готовност да работят с нея в името на развитието и подобряването на българския туристически продукт.

Министър Зарица Динкова се запозна с поставените от тях въпроси и ги увери, че Министерството ще работи активно за разрешаването им.

“Приоритетите на Министерството на туризма до голяма степен трябва да се синхронизират с приоритетите на бизнеса. От моя страна имате абсолютна ангажираност относно създаването и приемането на Гаранционния фонд, тема, която е изключително важна за вас.” Това заяви министър Динкова и изрази готовност в най-кратки срокове да проведе нова експертна среща с всички сдружения на туроператорите, на която да обсъдят развитието на идейния проект на задължителния Туристически гаранционен фонд.

Петзвездният хотел Grande Vista Resort & Spa отваря врати на едно от най-красивите места в България (снимки)

Сред дискутираните теми попаднаха още осигуряването на заетостта и прозрачността на бизнеса, засилването на бранд България и представянето му на международно ниво. Диверсификацията на специализираните видове туризъм вътре в дестинацията и активна работа с местните власти също е сред важните теми, по които ще работим, отбеляза министър Динкова. Не на последно място остават темите, свързани с транспортната и дигиталната свързаност, защото без тях не можем да говорим за конкурентоспособност на бранша. “Вярвам, че целта на всички нас е да можем да говорим за устойчив туризъм, с по-щадящо отношение към околната среда, защото тя е и основният ресурс за развитие на туризма”, заяви министър Динкова.

Д-р Даниела Стоева, заместник-председател на АБТТА и единственият български представител – член на Изпълнителния борд на Европейския комитет на асоциациите на туристическите агенции (EКТАА), представи последните акценти от провелата се в края на миналата седмица годишна среща на ЕКТАА в Рига, Латвия. Министър Динкова изрази готовност да подкрепи организацията за евентуално домакинство на среща на ЕКТАА през 2024 г.

Еврокомитетът на туристическите агенции се събра в Рига за годишната си среща

Обсъдени бяха възможностите за развитие на т.нар. мултимодален транспорт – комбинацията на различни транспортни средства в едно пътуване, както и въздействието върху екосистемата на пътуванията – икономически измерения и развитие на европейските политики.

Трябва да бъдат създадени общи условия, които да способстват разработването и използването на интелигентни системи за оперативно съвместими програмни продукти за планиране, системи за информация и за резервация, както и на интелигентни тарифни системи за мултимодални пътувания, като част от туристическата индустрия.

“Мултимодалният транспорт е бъдещето на сектора. По този начин се спестяват не само време и средства, но се облекчават и задръстванията и най-вече – ограничава се замърсяването на въздуха, от което в Европа са засегнати милиони“, подчерта министър Динкова. Новото поведение на потребителите на туристически услуги и тенденциите в мобилността вече оказват сериозно влияние върху пътуванията днес, допълни още тя.

Европейската комисия работи върху регулация на т.нар. MDMS (Multimodal Digital Mobility Services) – дигитални платформи, които предоставят информация за трафика и данни за пътуванията, в това число местоположение на транспортни съоръжения, разписания, тарифи за повече от един транспортен оператор, позволяващи резервации, плащания или издаването на билети.

Сийка Кацарова: Здравният туризъм е бъдещето на Европа

За да се подкрепят амбициите на Европейската зелена сделка, регламентът за MDMS трябва да предоставя възможност за удобно комбиниране и резервации на транспортни опции, включващи различни оферти от всички видове транспорт и оператори, в една резервация. Тази стъпка е изключително важна, за да се реализира плавният преход към по-устойчива система за мобилност и плавно преминаване към железопътен транспорт, като част от преживяването на туристите. Министър Динкова, заяви че в лицето на Министерството на туризма бизнесът има пълната подкрепа за развитието на мултимодалния транспорт и експертите му ще съдействат във всички посоки, за да може в най-скоро време в България да се предлагат подобни услуги.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA