Slide
Slide

Балчик. На 16 юни 2023 г., от 17:00 ч., в зала “Учебен център по изкуства“ на Културен център “Двореца“ – Балчик ще се открие изложба „Аромат от България – Спомени от близкото минало“.

Маслодайната роза (Rosa damascena) е един от символите на България, а розовото масло е един от най-разпознаваемите български продукти на световните пазари. Привнесена от Близкия Изток преди векове, розата намира своя нов дом в долината между Стара планина и Средна гора. Благоприятният климат и богатата почва променят първоначалната структура на растението, придавайки уникален аромат, а добиваното розово масло и розова вода са с несравними качества.

България е основен производител на розово масло. Началото датира отпреди повече от 400 г., а първоначалните съдове за преработка са представлявали примитивни казани, нагрявани на огън.

Семейство Вълеви от Варна развиват вече 32 години строителната „Експрес гаранцион“, а от 29 и компанията за басейни „Акватек“

Аромат от България е ретроспективна изложба от тридесет черно-бели фотоси разказващи за производството на розово масло в миналото. Експозицията включва и експонат на старинно пособие за добиване на розово масло, известно като „гюлпана“.

Изложбата може да бъде разгледана всеки ден от 16-ти до 30-ти юни, във времето между 08:00 до 20:00 ч., а посетителите ще могат да усетят аромат на истинско розово масло и розова вода.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA