Рига. В столицата на Латвия – Рига, започна редовната годишна среща на членовете на Европейския комитет на Асоциации на туроператорите и туристически агенти (ЕКТАА). Страната ни е представена от д-р Даниела Стоева, която е член на Изпълнителния борд на европейската организация. От 2004 година Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е част от европейското семейство и член на ЕКТАА, а от 2022 г. е и с представителство в ръководството на европейската организация.

Д-р Даниела Стоева

Водещата тема на срещата е:  „Мултимодален транспорт (комбинацията на различни транспортни средства в едно пътуване) и въздействие върху екосистемата на пътуванията: икономически измерения и развитие на европейските политики“.

Културен и СПА туризъм: България се позиционира като дестинация за здравен туризъм на китайски пазар

Мултимодалността ще оказва все по-голямо въздействие върху транспорта и пътуванията. Новото поведение на потребителите и тенденциите в мобилността определят пътуванията още днес. Въздействието и възможностите ще се увеличат още повече от инвестициите на правителствата и новите участници. Участниците в тази дискусия ще направят преглед на развитието, ще се запознаят с въздействието и ще разгледат възможностите.

Европейската комисия работи върху регулация на т.нар. MDMS (Multimodal Digital Mobility Services). MDMS се определят като дигитални платформи, предоставящи информация за трафика и данни за пътуванията, като например местоположение на транспортни съоръжения, разписания, наличност или тарифи за повече от един транспортен оператор (т.е. дори, ако пътуванията са с един и същ вид транспорт – железопътен, автобусен, въздушен и т.н.), които могат да включват функции, позволяващи извършването на резервации, записвания или плащания или издаването на билети.

Летният сезон в Боровец ще бъде открит на 17 юни

За да подкрепи амбициите на Европейската зелена сделка, регламентът за MDMS трябва да дава възможност за удобно комбиниране и резервиране на транспортни опции. От самото създаване на този регламент ЕКТАА се застъпва за това ЕС да улесни резервирането на (мултимодални) транспортни пътувания, включващи различни транспортни оферти от всички видове транспорт и оператори, в една резервация. Тази инициатива е важен елемент от прехода към по-устойчива система за мобилност и има потенциала да изиграе важна роля за насърчаване на така необходимото преминаване към железопътен транспорт.

В контекста на войната в Украйна, ключова тема ще бъде също така: „Заплахите за формирането на геополитическия пейзаж и необходимостта от стратегически комуникационни способности в подкрепа на политическите системи, бизнеса и гражданите“. Във форума участват Янис Сартс – директор на Центъра за върхови постижения на НАТО за стратегически комуникации, и Наталия Василенко – директор на отдела за развитие на туризма в Държавната агенция за развитие на туризма на Украйна.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA