Slide
Slide
Slide
Slide

Рим. В Италия 226 крайбрежни курорта и 84 туристически дестинации са удостоени с наградата „Син флаг“ за 2023 г., съобщи БНР.  Данните са от 38-то издание на програмата на неправителствените организации на Фондацията за екологично образование (FEE).

Тези 226 италиански общини със „Син флаг“ обхващат общо 458 плажа. Те съответстват на една четвърт от италианските морски и езерни плажове, което е почти 11% от плажовете отличени със „Син флаг“ в целият свят. В Италия са с 16 в повече от миналата година.

Най-много са те в област Лигурия с 34 населени места, следва Пулия с 22, Кампания и Тоскана с 19. Отличените езерни курорти са 21, сред които Вербания и Сирмионе.

Официално: Рекорден брой сини флагове ще се веят през 2023 г. по родните плажове

От общо 20 италиански области, отличените 84 туристически дестинации са в 18 от тях. Министърът на туризма Даниела Сантанке изтъкна, че в европейската класация Италия се е изкачила от 5-о на 4-о място благодарение на ангажираността на кметовете и отношението на обществото, което означава и туризъм с по-високо качество.

„Син флаг“ е награда, която се дава от Фондацията за екологично образование на европейски крайбрежни курорти, които отговарят на критериите за качество, свързани с параметрите на водите за къпане и предлаганата услуга, като се взема предвид например чистотата на плажовете.

Сподели публикацията