Slide
Slide
Slide
Slide

Димитров проведе и работна среща с гръцките си колеги, които са в България в рамките на 68-та Регионална комисия “Европа” на СОТ/UNWTO

София. Министърът на туризма на Република България д-р Илин Димитров и министърът на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина Сташа Кошарац подписаха меморандум за разбирателство в областта на туризма. С документа двете страни се ангажират за насърчаване на обмена на експертен опит и знания, свързани с организацията, управлението и функционирането на специални форми на туризъм. “Меморандумът за разбирателство е много важен инструмент за подобряване на нашето сътрудничество. Той ни дава много кратка правна база за общи приоритети в туризма”, подчерта министър Илин Димитров и изрази надежда, че двете страни могат да създадат съвместни програми, с които да популяризират алтернативните форми на туризъм, сред които еко туризъм, рафтинг, културен и винен, които да се превърнат в отличен пример за съвместен продукт за далечни пазари.

На срещата беше обсъдена и възможността за задълбочаване на успешните практики в балнео и СПА туризма, както и развитието в областта на здравния туризъм. Акцент беше поставен и на възможностите за по-добра транспортна свързаност, по-ефективна реклама и увеличаване на инвестициите в туризма. “18 000 туристи са посетили България от Босна и Херцеговина, като се отчита ръст от 18%”, отбеляза министър Илин Димитров и отправи покана към своя колега за участие на най-голямото ни Международно туристическо изложение ВАКАНЦИЯ и СПА, което се организира традиционно всяка година през месец февруари.

Обсъдени бяха и възможностите за създаването на съвместно събитие, което да събере най-големите туристически субекти от свете страни – държавни институции и частни компании, а експертите от двете министерства да сформират обща работна група през втората половина на 2023г. Ще бъде обменена и информация за най-важните събития в туризма на двете страни, сред които най-популярните изложения и фестивали.

Съвместна програма за общи действия в туризма се очаква да бъде подписана и между България и Гърция през втората половина на 2023г.

Това стана ясно след работната среща на министър Илин Димитров с Олимпия Анастасопулу, главен секретар с ресор туристически политики и развитие в Министерството на туризма на южната ни съседка. “Сътрудничеството ни в областта на туризма е отлично. Гърция е нашият 4-ти най-голям търговски партньор в ЕС след Германия, Румъния и Италия. За Гърция пък България е вторият по внос търговски партньор от ЕС, след Италия”, подчерта на срещата министър Илин Димитров.

806 000 гръцки туристи са посетили България през 2022 г.,което превръща страната във втори по големина входящ пазар след Румъния, с ръст от 211%. България и Гърция са и едни от най-успешните страни по отношение на възстановяването на сектора. Имахме ръст от 27% през зимата, а очакваме ръст от 5-7% за лятото на 2023 г. спрямо 2019 г.

Олимпия Анастасопулу и министър Сташа Кошарац са на официално посещение в България в рамките на 68-та сесия на Регионална комисия “Европа“ на UNWTO, на която страната ни е домакин. Официалното откриване на заседанието ще ще се състои утре,  01.06.2023г., от 9:30 ч. в София Балкан Палас. На него се събират делегации от близо 40 държави и над 20 министри на туризма. По време на срещата страната ни ще бъде във фокуса на дискусиите на най-високо ниво за бъдещето на европейския туризъм.

Сподели публикацията