Slide
Slide
Slide
Slide

Анкара. Служебният министър на туризма Илин Димитров подчерта днес в Анкарския университет отличните отношения между България и Турция и изрази надежда повече турски студенти да посещават България и съответно повече български студенти – Турция, съобщи БТА.

В Анкарския университет днес започна семинар с участието на представители на български и турски университети.

България и Турция са в прекрасни отношения. Най-добрите туристи, които можем да имаме това са студентите. Това са и най-добрите посланици на нашите два народа. Отношенията с министъра на туризма на Турция са прекрасни.
Искрено се надявам скоро в България да виждаме все повече турски студенти и съответно в Турция да има все повече български студенти, каза Илин Димитров, като добави, че би искал и в България да се организира подобно събитие.

Семинарът бе открито от ректора на Анкарския университет проф. д-р Недждет Юнювар, от ректора на университета Башкент Халдун Мюдерисоглу и от българския посланик в Турция Н. Пр. Ангел Чолаков.

2023 г. ще бъде много успешна година за отношенията между Турция и България, каза посланик Чолаков. Той припомни, че още в началото на годината бе подписано важно енергийно споразумение.
Посланик Чолаков говори и за опустошителните земетресенията през февруари в Югоизточна Турция и спомена хуманитарните помощи, изпратени от България за Турция със самолети на българските ВВС.

Вторият ден от семинара (26 април) ще се проведе в университета Башкент.

В уъркшопа участва доц. д-р Радан Мирянов, зам.-ректор на Икономическия университет – Варна, както и представители на още няколко български висши учебни заведения, включително на Техническия университет – Варна, на УНСС, на Висшето училище по телекомуникации и пощи – София, на Университета по хранителни технологии – Пловдив, Медицинския университет – Плевен, Тракийския университет – Стара Загора.

Тези прояви ще имат голямо значение за бъдещото ни сътрудничество, коментира доц. д-р Радан Мирянов.
Ректорът на университета Башкент Халдун Мюдерисоглу заяви, че Турция и България имат исторически приятелски отношения, както и че проява като днешната ще допринесе за сътрудничеството между университетите.

Сподели публикацията