Slide
Slide

Сандански. Хотелите в курортите в Югозападна България са пълни с гости за празниците, съобщи БНТ. Най-предпочитани са тридневните пакети в спа-курортите.

Както за Коледа, така и за Нова година в Сандански почти няма свободни легла – заети са на 95%. За Нова година в хотелите и къщите за гости в Сандански остават само единични места. Голям брой от резервациите за празниците са направени още през месец ноември.

Семейството на Гален Колова за пета поредна година избира да почива в Сандански за Коледа. Те пътуват от град Дряново, за да се насладят на изобилието от дейности, който предлага града и района.

„Сандански за мен е много магнетичен град. Тук идвам винаги с голямо удоволствие, за три нощувки обичайно, за да може да си починем и да се разнообразим, да видим наоколо, да се разходим. Има и спа, и минералната вода, и всичко наоколо – задушевна обстановка, хубава музика, песни, танци“, казва тя.

„Хотелите, както всяка година подготвят сериозни програми с известни изпълнители – луксозните хотели ще заложат на това. По-ниско категорийните ще заложат на DJ и народна програма, но като цяло е трудно да намериш места за Нова година, може би тук-таме има някоя анулация, може да се обадиш и да изпадне нещо, но като цяло града ще е пълен на 100%“, отчита Георги Кунчев, зам.-председател на Сдружение на хотелиери, ресторантьори и туроператори.

Гостите са основно българи, като има и малък брой гърци и македонци. Посетителите на югозападния курорт го предпочитат заради топлото и слънчево време, минералната вода и изобилието от туристически забележителности наоколо.

Средната цена за тридневен престой в спа хотел в Сандански е от 1200 до 1500 лева. Въпреки повишението с около 20 процента спрямо миналата година, в града отчитат по-добър зимен сезон дори и от този през 2019.

Над 85% от леглата в планинските ни курорти са продадени по празниците, съобщи в „Денят започва“ на БНТ председателят на института за оценка и анализ в туризма Румен Драганов.

Най-много резервации за празничните дни има в базите в Пампорово и Банско, където над 98% от леглата са заети и във Велинград, където заетостта е 96 на сто.

След отмяната на строгите противоепидемични мерки тази година се наблюдава ръст в пътуванията, отчитат още от института.

Сподели публикацията