Slide
Slide
Slide
Slide

Eз. Фабриката Фрагонар (Fragonard), намираща се между Ница и Монако, посреща туристи от цял свят и разкрива история на френската парфюмерийна индустрия. Тя се намира в подножието на живописното и средновековно селище Ез.

Снимки Руслан Йорданов/Bgtourism.bg

Обиколката на парфюмерийната фабрика включва посещение на козметичната лаборатория, където се произвеждат парфюми, сапуни, кремове и други козметични продукти.

Един парфюм се създава в някои случаи няколко години, а ароматите на Фрагонар вече близо век са емблематични за парфюмерийната индустрия


Домакините представят на гостите си техники от древността и от наши дни за направата на парфюми, както и разнообразни аромати.

Фабриката разполага със собствен цех за сапун, в който се произвежда емблематичните за марката продукти с форма на роза и пате.

Фрагонар продължава да произвежда твърди или кремообразни парфюми, известни като „concretes“ или „pomades“.

Козметиката на Фрагонар е усъвършенствена и надграждана през годините, осигурявайки ежедневни продукти красота: парфюми, тоалетни води, сапуни, кремове за лице, масла за тяло, серуми, средства за премахване на грим, душ гелове и др.


Гамата от аромати на Фрагонар е особено богата и разнообразна: флорални, плодови, шипрови, дървесни или ориенталски. Fragonard е основана през 1926 г. от Eugène Fuchs. Фирмата е кръстена на местния художник Жан-Оноре Фрагонар, син на парфюмерист.


Първият парижки бутик е открит през 1936 г. Компанията притежава и музей в Париж – Musée du Parfum, който представя редки предмети и разкриват световната история на парфюмерията.

Сподели публикацията