Slide
Slide

Лима. 418 туристи, блокирани в подножието на Мачу Пикчу заради размириците в Перу, бяха евакуирани вчера от властите, които затвориха прочутия археологически обект от епохата на инките.

Министърът на външната търговия и туризма Луис Фернандо Хелгеро съобщи за безопасното прехвърляне в Куско – столицата на инките и туристическа столица на Перу, на 418 туристи, които са били в град Мачу Пикчу след щетите, причинени на някои участъци от железопътната линия от насилствени групи.

Туристическото ведомството публикува снимка на влак, който свързва двете селища, и друга – на туристите, превозвани с него. До Мачу Пикчу може да се стигне само пеша или с този влак. Пискаучо е най-близкото село до Мачу Пикчу, свързано железопътната мрежа.


Туристите бяха блокирани до обекта от няколко дни, тъй като протестиращите повредиха железния път. Чужденци от цял свят се бяха регистрирали в петък в списъци за евакуация.

Операцията по прехвърлянето е била постигната благодарение на координираната работа на всички членове на Мрежата за защита на туризма – Mincetur, управлението на външната търговия и туризма на Куско (Gercetur), Националната полиция, PromPerú и туристическите съюзи от региона на Куско. Тук е необходимо да се подчертае координацията с концесионера Fetransa и железопътните компании Perurail и IncaRail, които предоставиха всички удобства за трансфер на туристи.

„Оценявам координираната работа на публичния и частния сектор за постигане на идентифицирането, местоположението и потвърждаването на здравния статус на изолираните хора. Мрежата за защита на туристите добавя усилия за този безопасен трансфер. Общо мобилизирани са 148 чуждестранни туристи и 270 граждани”, подчерта министърът на външната търговия и туризма.

Трансферът на туристите е започнал в ранния следобед, с два влака. Вагоните са тръгнали от град Мачу Пикчу до гара Пискакучо, където ги чакали автобуси, за да продължат пътуването си до град Куско. В този момент сътрудничеството на Gercetur Cusco и туристическите агенции и туроператорите в региона беше ценно, тъй като те предоставили автобуси за ускоряване на трансфера на всички посетители.

„Перуанството се изразява и в солидарна работа, предлагам специално споменаване на всички членове на веригата за стойност на туризма в Куско. Всички перуанци с добра воля трябва да демонстрират, че защитаваме нашето културно наследство като централна част от нашето наследство и национална идентичност и по същия начин да гарантираме безопасността и качеството на пътуването на всички посетители на нашата страна, със специален акцент върху Мачупикчу“, добави министър Хелгеро.

Тази събота, 21 януари, са били възобновени операциите на международното летище Velasco Astete.

Протестите, започнаха да разтърсват Перу, след като през декември бившият президент Педро Кастильо беше отстранен, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес. Той се опита да разпусне законодателния орган, за да избегне процедура по импийчмънт.

Безредиците, които до тази седмица бяха съсредоточени в южната част на Перу, накараха правителството да разшири извънредното положение до още 6 региона, ограничавайки някои граждански права.

Сподели публикацията