Slide
Slide

Истанбул. „До две години България може да има ресторанти със звезда Мишлен. Срокът е реалистичен.“, заяви пред Bgtourism.bg в Истанбул шеф Иван Манчев. Той и шеф Андре Токев бяха част от делегацията на министъра на туризма Зарица Динкова за туристическото изложение Emitt в турския мегаполис. В Истанбул те се срещнаха с готвачи от ресторанти със звезди Мишлен за споделяне на опита си за присъединяването им към световноизвестния кулинарен справочник.

Шеф Иван Манчев и министър Зарица Динкова на изложението в Истанбул/Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
„Целта на министъра на туризма Зарица Динкова е Гайд „Мишлен“ да влезе в България. Винаги е имало някакви епизодични действия в тази посока досега, но за първи път държавата по-сериозно застава зад тази идея. Това е дълъг процес, а той изисква много работа! От една страна трябва да се осигурят добри ресторанти и екипи, инфраструктура и всичко, което води до едно изживяване в един ресторант. След това трябва да имаме добри продукти, тук трябва да се включи и Министерството на земеделието и храните, за да може продуктите, които се произвеждат и достигат до ресторантите да имат доказано качество и произход, но това е следващата стъпка. Важна беше първата стъпка – инициативата на министър Динкова“, каза Манчев.
Той посочи, че тук става въпрос за държавно отношение, държавна политика и за визия на държавата, защото България има прекрасни природни дадености, но всичко това трябва да облечем в съдържание и изживяване.
„Чрез Мишлен България може да промени имиджа си от евтина дестинация на качествена дестинация. Имаме много добри индивидуални изпълнители, но тук трябва да се мисли по-мащабно – да се вдигне нивото на храната, на изпълнението, а от там ще се промени имиджа на България и да се подобри здравето на потребителите чрез храната. Трябва да впрегнем нашата вътрешна енергия, която да бъде залог за бъдещето“, добави Манчев.
Министър Динкова вече е обсъдила министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Нури Ерсой възможностите за почерпването на турския опит, довел до това Турция да има включени 74 ресторанта в справочника, 16 от които са добавени към списъка „Bib Gourmands“.
Манчев каза още, че днешните предизвикателства пред сектора са свързани с недостига на кадрите, а сред основните промени, които трябва да се направят са свързани с образователната ни система.
Сподели публикацията