Slide
Slide

Руслан Йорданов

Доха. Има неща, които изглеждат невъзможни до момента, в който не се случат. Думите са на покойния Нелсън Мандела – способен да мотивира хиляди хора със силните си речи, като някои дори го определяха за един от най-вдъхновяващите лидери на 20-ти век. Пристигаме в Катар и се сещаме именно за думите на Мандела, който в края на 90-те години е държавен глава на Южна Африка, а точно по това време започва своята красива и съвременна приказка едно от деветте емирства в арабския свят – Катар, за да докаже, че няма невъзможни неща и една малка държава може от най-бедната страна преди век, да направи огромен скок не само напред, а директно да покаже как изглежда мечтаното бъдеще.

Qatar Airways

Поредните златни страници в съвременната история на Катар са написани през 1997 г., когато се поставя началото на много успешни проекти от национално значение – един от тях е националната авиокомпания Qatar Airways, която смело започва своя впечатляващ първокласен полет, за да достигне до над 150 дестинации в 25-годишното си съществуване и да предложи на пътниците си истинско 5-звездно изживяване на своя борд.

Клиентът винаги се чувства специален в самолетите на Qatar Airways

Превозвачът през годините е изградил армия от хиляди професионалисти, които извеждат компанията до 7 безпрецедентни призови първи места в най-желаната награда за авиокомпания на годината, според британската агенция Skytrax. В Qatar Airways не вярват в компромиси.

Qatar Airways е aвиокомпания на годината

Стил, класа и отношение – тези три ключови думи са част от визитката на авиокомпанията
Н.Пр. Акбар ал Бакър – главен изпълнителен директор на Qatar Airways, и Руслан Йорданов – собственик на Bgtourism.bg и списание Destinations – ultimate guide for your holiday

Целта им е стремеж към върхови постижения в иновациите, детайлите и дизайна, за да предоставят най-доброто изживяване на клиентите си. Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Негово Превъзходителство Акбар Ал Бакър, е едно от най-разпознаваемите лица в световната авиационна индустрия. Той стои в основата на превръщането на Qatar Airways в една от най-бързоразвиващите се и най-желани авиокомпании в света. С гордост може да отбележим, че част от екипа на авиокомпанията са много българи, които са отдадени на своята работа, спазват високите стандарти и предлагат най-доброто обслужване! Полетът от София до Доха е 4 часа и 40 минути. По време на него пътниците се наслаждават на абсолютен комфорт, първокласно обслужване с кулинарни специалитети и маркови питиета.

Qatar Airways планира да стартира сезонни полети между Доха и Варна

Международното летище Хамад

Основното летище и център на Qatar Airways е международното летище Хамад, което бе избрано за най-доброто летище в света за 2022 г.

Тази награда получава за втора поредна година, като гарантира, че пътниците могат да се отпуснат и да се насладят на полетите си, знаейки, че пътуват с най-добрата авиокомпания в света през най-доброто летище в света.

Летище Хамад в Доха – най-доброто в света за 2022 г.

Предлагайки обстановка, характерна за 5-звезден хотел, салоните на международното летище Хамад ще променят представите Ви за летищни салони и изживяването в тях.

Al Safwa First Lounge – всеки сантиметър, всеки елемент и всеки детайл е специално създаден, така че да осигури най-луксозното изживяване за пътуващите в първа класа. Усилията на домакините са насочени към издигането на всеки миг до съвършенство и в най-дребния детайл, така че да се насладите на безупречно пътуване от начало до край. Вдъхновен от дизайна на Музея на ислямското изкуство в Доха, Al Safwa First Lounge съчетава изискана културна обстановка с простота и изящество. Целият салон е декориран с цвят на пясък и безупречни мраморни детайли. Отворените пространства са луксозно обзаведени, за да вдъхновяват гостите и да създават несравнимо усещане за спокойствие. Основните акценти, които допринасят за хармоничната атмосфера в салона, са декоративните елементи като големия фонтан, изобилната естествена светлина и образците на ислямските изящни изкуства и артефакти, взети назаем от Музея на ислямското изкуство.

Кулинарните творения в Al Safwa First Lounge са емблемата на истинското луксозно изживяване, което е част от идеята да си в първа класа.

Ресторантът с 250 места предлага галещи небцето вкусове, вдъхновени както от международната, така и от арабската кухня, задължително с първокласни напитки.

От възхитителни ордьоври до апетитни предястия, гостите могат да избират от подбрани емблематични ястия а-ла-карт, прясно приготвени с местни продукти. Същинското удоволствие е в спа център QSpa.

Разполагащо с девет стаи за процедури, това е мястото, където можете да поглезите всичките си сетива с избрани специални процедури, които ще Ви освежат и изпълнят с енергия. Преди полета можете да се потопите и в отпускащо джакузи, да си направите маникюр или педикюр или да се заредите с енергия в залата за почивка.

Ексклузивното първокласно изживяване Al Safwa First Lounge е ярък пример за арабско великолепие и елитна ексклузивност в изискана атмосфера. Предназначен е за онези, които обръщат внимание на всеки малък детайл в живота и искат да изживеят докрай всеки миг. Това е едно наистина първокласно изживяване, създадено специално за Вас. Al Safwa First Lounge се намира на ниво 3 и има отделен вход, непосредствено след зоната за проверка. Qatar Airways предоставя възможност и на всички пътници от икономична класа да се възползват от ВИП салоните на Международното Летище Хамад в Доха, като срещу достъпна цена могат да се насладят на петзвездно обслужване и място за отдих до следващата дестинация в салоните Al Maha, Al Mourjan и Oryx.

Катар

Днес Катар е значима сила в арабския свят, както финансово, така и чрез глобалната си медийна група „Al Jazeera Media Network“.

Доха, гледка от Националния музей към Уест Бей

В Катар сме, за да разгърнем поредната златна страница – да се насладим на домакинството на световното първенство по футбол и да видим бързото развитие на държавата, която е отворена да посреща гости от цял свят. Това е исторически момент за Цар Футбол, който за последен път в този формат и за първи път организира мащабния форум в Близкия изток и в арабският свят.

Националният музей на Катар – едно от забележителните места, които феновете на футбола трябва да посетят по време на Мондиала

West bay

Изградени са нови стадиони – за първи път цялото първенство е в един град и позволява на запалянковците да се насладят на повече от един мач на ден.

Al Janoub

Това е най-доброто световно първенство в историята на футбола! Всеки един от стадионите е произведение на изкуството и е свързан с традициите на страната, която гради своето бъдеще на база на културата си, а след финала стадионите, които позволяват да се демонтират на парчета, ще бъдат дарени на държави в Африка!

Милиарди са инвестирани за нова инфраструктура, за нови хотели, нови плажове, нови атракции!

Хотел Marsa Malaz Kempinski

Изумително бързо Доха променя своето лице с красивите си крайбрежни алеи, изискани заведения за хранене, великолепни магазини, нови музеи и забележителности, които създават неповторими преживявания, печелят сърцата на хората и правят спомените незабравими.

Катар лети към бъдещето и днес е истински мост между Изтока и Запада! Това е държава, която ни изпраща смисленото послание “Всичко е сега” – Изживей мечтите си, осъзнай съдбата си – приеми момента!

Катар ще привлича туристи за кайтсърф

Доха

Истинско произведение на изкуството е всеки един небостъргач в района West Bay в Доха – някои определят това място новия Ню Йорк, а други го сравняват с азиатските мегаполиси в Китай и Виетнам.

Милиарди зрители вече са насочили своите погледи към столицата на магичен Катар, който е захвърлил старите си дрехи, за да се превърне в модерна дестинация, запазвайки своята красота и автентичност.

И ако днес се питаме кой е построил Пирамидите, то пред очите ни са изникнали нови градове със сгради и атракции, в които майстори-архитекти от цял свят са дали най-доброто от себе си, за да привличат туристи десетилетия напред. Ние имаме уникалния момент да знаем кой строи тези шедьоври, защото всичко се случва пред очите ни.

Улица 21 High st

В Доха има дори улици с климатизация, която позволява температурата на тези места да бъде 22-23 градуса, докато извън тях термометрите отчитат близо 40-градусова жега. Една от улиците с външни климатици, инсталирани в земята, е 21 High st – прохладата позволява да пазарувате сред лукс и елегантност, да се отдадете на ароматно кафе, на вкусен обяд или вечеря в селекция от тематични ресторанти.

Сук Уакиф е пазарът, където може да купите всичко – от сокол до злато. Атмосферата и мирисът на кардамон и шафран потапят гостите на страната в автентична арабска обстановка. Ние си тръгваме с вкусни фурми и магнитчета за спомен.

Посещението ни в Катар включваше и вълнуващо джип сафари в пустинята – то е уникално, романтично и приключенско!

Задължително Ви препоръчваме да го включите в програмата си, за да усетите емоцията от „плаването“ с джипа в пясъчните дюни, а финалът на деня може да споделите с приятели и вкусна вечеря в Regency Sealine Camp.

С историята, културата и съвременното лице на Катар може да се срещнете в Qatar National Museum, Lusail, The Pearl, Katara Cultural village, Corniche, Education city, Msheireb Downtown Doha – развиващ се район със съвременна архитектура и епицентър за иновации и предприемачество в дизайна, модата, технологиите.

National Museum of Qatar Aerials

За най-интересните забележителности можете да прочетете в Bgtourism.bg, където ще откриете богата информация, придружена със снимки.

Катар е мястото, където културната автентичност се среща с модерността; където пясъкът се среща с морето; където хората се събират, за да изпитат уникални предложения в областта на културата, спорта, бизнеса и семейните забавления.

По време на нашия престой ние бяхме обслужвани от хора от Южна Африка, Хърватия, Зимбабве, Пакистан, Аржентина, България, Кения, Ливан, Иран, Шри Ланка, Канада, Сърбия, Сирия, Индия и др. страни. Катар е пример като дестинация, че да си различен като националност не е аутсайдерство, а богатство. Катар ни показа, че прогресът и иновациите се правят от хората за хората и ни спечели със своята гостоприемна култура, арабски традиции и обичаи.

Списание
DESTINATIONS – ultimate guide for your holiday

Сподели публикацията